Navele UE „fug” de bărcile imigranților? Ce sens are noua misiune Sophia?
- Ovidiu Drugă
- 19 februarie 2020, 15:45
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au reușit să ajungă, după o lună de negocieri, la un compromis pentru lansarea unei misiuni Sophia în largul coastelor libiene. E vorba de o nouă misiune, care are în comun doar numele cu operațiunea navală care a transportat zeci de mii de imigranți în Italia.
Ambiția înaltului reprezentant al politicii externe a UE, spaniolul Josep Borrell, de a duce nave în largul coastei libiene pentru a monitoriza respectarea embargoului cu privire la furnizarea de arme către milițiile aflate în război a stârnit opoziția unor țări precum Austria și Ungaria, susținute partial și de Italia. Guvernele de la Viena și Budapesta s-au temut, spune Mauro Indelicato în ilgiornale.it, că “prezența navelor în apropierea Libiei ar putea reprezenta un magnet pentru rețelele de traficanți de imigranți”. O obiecție cât se poate de realistă, dacă ne gândim ce s-a întâmplat în primii ani ai misiunii, când navele UE au adus în Italia, după cum susține Mauro Indelicato, 45 000 de imigranți salvați de pe mare.
În fața acestor argumente și a opoziției hotărâte a Ungariei și Austriei, inițiatorii proiectului nu au putut decât să dea înapoi. Compromisul convenit spune că navele europene se vor întoarce în Libia să monitorizeze respectarea embargoului, dar numai de-a lungul coastelor din partea de est a țării (regiune controlată de forțele generalului rebel Khalifa Haftar), de unde nu pleacă bărci cu imigranți. Dacă, prezența navelor va declanșa, însă, un aflux de imigranți și din această zonă, s-a decis ca navele să se întoarcă imediat.
În ce măsură va reuși UE, prin această misiune, să aducă pacea în Libia sau să joace un rol determinant în rezolvarea crizei libiene, e greu de spus. Mulți analiști politici sunt extrem de sceptici.
După părerea mea, dintr-un punct de vedere, însă, compromisul la care s-a ajuns e corect. Cel puțin dacă privim lucrurile în lumina studiului “Ce ne învață migrația teroristă de la frontierele Europei despre securitatea frontierelor americane” dat publicității recent de Todd Bensman. un specialist în securitatea națională a SUA de la Centrul pentru Studii privind Imigrația.