Șapte nave de război britanice au intrat în zona disputată de China și Taiwan

O mișcare îndrăzneață a britanicilor.

Nave de razboi britanice au intrat în Marea Chinei de Sud, zonă fierbinte pentru China și Taiwan. Echipajul portavionului HMS Queen Elizabeth a fost avertizat cu privire la „un risc mai mare de incident” în Marea Chinei de Sud, pe măsură ce tensiunile din zona contestată de China și Taiwan cresc. Portavionul s-ar putea confrunta cu o serie de provocări venite din partea chinezilor. Va fi escortat de două distrugătoare de tip 45, două fregate de tip 23, un submarin nuclear, un tanc petrolier de clasă Tide și RFA Fort Victoria.

HMS Queen Elizabeth este nava amiral a Marinei Regale. Capabilă să transporte 60 de avioane, este numită în onoarea primei regine Elisabeta. Nava a fost începută în decembrie 2017 și a intrat în funcțiune în 2020, costând peste 6,2 miliarde de lire sterline. Primul ei ofițer comandant a fost comandorul Jerry Kyd, care a preluat comanda în mai 2016, după ce a comandat anterior navele Ark Royal and Illustrious.

În 2017, secretarul de externe de atunci, Boris Johnson, a spus că Marea Britanie ar putea trimite nave de război în zonele în care nu este respectată pentru libertatea de navigație. Acest lucru s-a întâmplat în 2021, când Boris Johnson este prim-ministru, cu toate că China a avertizat recent că va lua „toate măsurile necesare pentru a-și proteja suveranitatea”.

Charles Parton, OBE, membru asociat principal la Royal United Services Institute for Defense and Security Studies (RUSI), a declarat marți pentru Telegraph că operațiunea ar putea prezenta un anumit risc portavionul britanic. El a explicat că, din cauza unui număr mai mare de nave care navighează „prin Marea Chinei de Sud, vom vedea mai multe tensiuni în jurul navelor noastre și, prin urmare, un risc mai mare de incident”.

Meia Nouwens, cercetător pentru politica de apărare chineză și modernizare militară de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat Comitetului pentru Apărare că „posibilitatea prezenței unei forțe compusă din submarine și vehicule subacvatice fără pilot reprezintă o provocare suplimentară”. Ea a adăugat: „Știm că China dezvoltă aceste capacități".

Săptămâna trecută, temerile cu privire la un conflict total în Marea Chinei de Sud au luat naștere după ce Ministerul Apărării din Taiwan a susținut că a văzut 11 avioane chineze, inclusiv opt avioane de vânătoare, un avion antisubmarin și două bombardiere H-6 dotate cu capacități nucleare lângă insulele Pratas. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că și forțele navale din Beijing au participat la activitatea de sâmbătă, dar nu a explicat în detaliu. Tensiunile dintre cele două națiuni erau deja mari, deoarece Beijingul a efectuat exerciții militare în regiunea disputată.

Sâmbătă, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a reafirmat solicitările anterioare adresate Chinei „să înceteze presiunea sa militară, diplomatică și economică împotriva Taiwanului”. El a adăugat că Beijingul ar trebui „să se angajeze în schimb într-un dialog semnificativ cu reprezentanții aleși în mod democratic din Taiwan”.

Nave de razboi britanice în zona disputată de China și Taiwan a apărut pe evz.ro.