Evenimentul Zilei > International > CONFLICTUL DIN ASIA. Trei nave chineze, în apele teritoriale ale Japoniei
CONFLICTUL DIN ASIA. Trei nave chineze, în apele teritoriale ale Japoniei

CONFLICTUL DIN ASIA. Trei nave chineze, în apele teritoriale ale Japoniei

Trei nave sub pavilion chinezesc au făcut o incursiune, în această dimineaţă, în apele teritoriale ale Japonei, mai exact în largul insulelor disputate de cele două ţări vecine, potrivit Agerpres.

Două nave de supraveghere maritimă şi o a treia aparţinând administraţiei pentru pescuit au navigat, timp de şapte ore, la 20 de kilometri de două insule din Senkaku, în Marea Chinei de Est, după care au plecat, a anunţat paza de coastă japoneză, care supraveghează îndeaproape zona din preajma arhipelagului.
Alte şase ambarcaţiuni chineze au patrulat puţin mai departe, în apropierea limitei de 22 de kilometri care marchează frontiera apelor teritoriale nipone.
Drept urmare, autorităţile nipone au înaintat un "protest ferm" pe canale diplomatice, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura.
Niciuna dintre aceste nave chineze nu este militară, ele aparţinând fie Ministerului Teritoriului, fie celui al Agriculturii.
Săptămâna trecută, 13 nave guvernamentale chineze au navigat cel puţin patru zile în apropiere de insulele Senkaku, administrate de Tokio, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

Tensiunea dintre cele două state a escaladat la începutul lunii, când Japonia a luat decizia de a naţionaliza trei dintre cele cinci insule nelocuite, despre care se spune că ar deţine importante zăcăminte de hidrocarburi.

Drept urmare, zeci de mii de chinezi au participat la ample manifestaţii anti-japoneze timp de mai multe zile, ce au avut loc în mai multe oraşe din China.  De asemenea, oficialii chinezi au trimis mai multe nave de patrulare în zona insulelor disputate cu Japonia.

Iar ultimul episod al conflictului diplomatic dintre cele două state vecine a avut loc ieri, când China a decis "amânarea"  unei ceremonii de marcare a 40 de ani de la normalizarea relaţiilor dintre China şi Japonia, programată pentru data de 27 septembrie.
CITIŢI ŞI:

  • Disputa teritorială dintre China şi Japonia se acutizează. Chinezii au atacat sediile companiilor nipone şi ambasada din Beijing
  • Japonia cere despăgubiri Chinei după manifestaţiile anti-nipone violente
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: