Evenimentul Zilei > International > Navă rusească de spionaj oprită la intrarea în Canalul Panama
Navă rusească de spionaj oprită la intrarea în Canalul Panama

Navă rusească de spionaj oprită la intrarea în Canalul Panama

Nava militară Yantar aparținând Flotei de Nord a Marinei Ruse a fost blocată în apele teritoriale ale statului Panama. Pentru a treia zi consecutiv, nava de război rusă nu poate părăsi apele teritoriale ale Panama deoarece nu a primit acordul de a intra în Canalul Panama.

În urmă cu câteva zile, site-ul de știri din Rusia Avia.pro a publicat un reportaj potrivit căruia nava de război Yantar(chihlimbar), pe care Rusia a declarat-o „navă oceanografică”, a fost blocată la intrarea în Canalul Panama după ce un avion militar al SUA a survolat zona în care se afla.
„Ministerul rus de Externe și alte agenții conexe au făcut eforturi intense, dar neconcludente, până acum, de a rezolva problema tranzitului, prin Canalul Panama, al navei de specialitate Yantar, care aparține Ministerului Apărării din Rusia. Autoritățile ruse doresc să răspundă și cerințelor neașteptate formulate de administrarea acestui complex hidraulic în ceea ce privește caracteristicile specifice ale navei, care, potrivit oficialilor locali, pot afecta negativ ecluzele și compartimentele canalului. Nava se află în terminalul portului Cristobal de aproape trei zile, în așteptarea unui permis de tranzit, astfel că nu își poate duce sarcinile la bun sfârșit, existând posibilitatea de a-și modifica ruta ulterioară”, conform “Operational Line”, serviciul de telegrafie al Canalului.