Naufragiul navei Concordia. Un dezastru de 95 de milioane de $ | VIDEO

Naufragiul navei Concordia. Un dezastru de 95 de milioane de $ | VIDEO

Compania care operează vasul de croazieră eşuat în largul Italiei a anunţat pierderi uriaşe în urma naufragiului de acum patru zile.

Pierderile suferite de operatorul vasului Costa Concordia, eşuat în noaptea de vineri spre sâmbătă în largul coastelor italiene, sunt estimate la 95 de milioane de dolari.

"Nava va fi, cel mai probabil, scoasă din uz până la finele acestui an fiscal, dacă nu chiar mai mult. Impactul asupra veniturilor s-ar putea traduce prin pierderi de 85-95 de milioane de dolari", a anunţat compania Carnival, proprietarul pachebotului, care nu exclude un cuantum al costurilor mult mai mare, dat fiind faptul că unele pierderi nu pot fi evaluate în acest moment.

Toate cheltuielile legate de reparaţiile aduse vasului vor fi acoperite însă de asiguratori, a mai precizat Carnival, cel mai mare operator de nave de croazieră din lume. Cel mai recent bilanţ al naufragiului din apropierea insulei Giglio este de 6 morţi, peste 60 de răniţi şi 29 dispăruţi, potrivit bbc.co.uk. După ce echipele de intervenţie au fost nevoite să suspende, ieri după-amiază, operaţiunile de căutare din cauza vremii nefavorabile, căutarea eventualilor supraviețuitori a fost reluată în cursul nopții. Autorităţile susţin că şansele de a-i mai găsi pe aceştia în viaţă sunt minime. Căpitanul ar fi părăsit nava înaintea pasagerilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa italiană a încercat, ieri, să refacă filmul evenimentelor, pe baza mărturiilor pasagerilor. Comandantul navei, Francesco Schettino, a vrut să facă pe plac şefului ospătarilor, originar din insula italiană Giglio, apropiindu-se prea mult de aceasta, a scris cotidianul "Corriera della Sera". Căpitanul s-ar fi adresat ospătarului-şef, Antonello Tievoli, chemându-l pe punte. "Antonello, vino să vezi, sunt aproape de Giglio a ta", a spus el, potrivit unor martori citaţi.

Potrivit unei alte ipoteze, căpitanul, aflat acum în arest, s-a apropiat de insulă pentru a-i saluta pe cei 800 de locuitori. Francesco Schettino, care riscă până la 12 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de ucidere din culpă, va fi prezentat în cursul zilei de astăzi în fața unui judecător, care va decide dacă rămâne sau nu în arest.

Procurorii italieni susțin că Francesco Schettino se face vinovat de producerea dezastrului. "Avem destule dovezi care indică faptul că Schettino a abandonat vasul când o mulțime de pasageri așteptau încă să fie evacuați", susține procurorul Francesco Verusio, citat de bbc.co.uk.

Pe de altă parte, presa italiană a publicat o transcriere a unei convorbiri dintre căpitanul navei de croază și paza de coastă, înregistrată cel mai probabil de una dintre cutiile negre ale vasului, din care reiese faptul că Shettino ar părăsit într-adevăr nava înainte ca toți pasagerii să fi fost evacuați.

La rândul său, căpitanul Francesco Schettino a declarat că nu a luat nicio decizie greșită și că stâncile de care s-a lovit vasul nu se aflau pe hărțile sale. De asemenea, el a insistat că echipajul său a fost ultimul care a părăsit nava. 

Avocatul său, Bruno Leporatti, a declarat că Schettino este devastat de cele întâmplate și că dorește să le transmită sincerele sale condoleanțe familiilor victimelor naufragiului. În plus, Leporatti susține că, de fapt, clientul său a efectuat o manevră periculoasă care a salvat viața multor pasageri, mai scrie bbc.co.uk. În paralel cu operaţiunile de salvare, carabinierii italieni păzesc nava de croazieră 24 de ore din 24, la bordul său aflându-se o adevărată comoară. Pasagerii s-au salvat doar cu ce aveau asupra lor, lăsând în seifurile din cabine bani, bijuterii şi documente. Autorităţile italiene se tem că bunurile rămase la bordul navei Costa Concordia ar putea deveni ţinta infractorilor. (A contribuit Ana-Maria Adămoae) 29 pasageri de la bordul vasului de croazieră erau, ieri, de negăsit <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/JVjj1ai8HUk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Rtx7a-SZgtY?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiți și:

  • Turiştii români de la bordul navei naufragiate în Italia se întorc acasă
  • Capitanul vasului de croaziară Concordia, cel mai detestat om din Italia
  • Nava Costa Concordia ar putea fi scoasă la suprafaţă cu ajutorul unor baloane uriaşe
  • Scene de groază pe Concordia: "A fost exact ca în «Titanic»"
  • FOTOGALERIE: Vezi cum arăta luxosul vas de croazieră Costa Concordia
  • Pasagerii navei Concordia acuză echipajul de incompetență. ”Organizarea a fost zero”
  • Mărturii de pe Concordia: Membrii echipajului s-au luptat cu femei și copii pentru a se salva