Naufragiul navei Concordia. Ministru italian: „Este vorba de o eroare umană”

Naufragiul navei Concordia. Ministru italian: „Este vorba de o eroare umană”

Operațiunile de căutare a unor eventuali supraviețuitori ai naufragiului vasului de croazieră Concordia se vor încheia în cursul zilei de azi. Echipele de salvare au anunțat că au reușit să găsească în viață alți trei pasageri. Bilanțul tragediei a ajuns la 5 morți și 15 dispăruți. Căpitanul vasului, italianul Francesco Schettino a fost reținut, fiind acuzat că a abandonat nava, înainte de evacuarea completă a pasagerilor.

UPDATE 2. Ministrul italian al Apărării, Gianpaolo di Paola, a declarat că, în mod sigur, ”este vorba de o eroare umană”. „Erori care, din păcate se pot întâmpla oricând. Nave de astfel de dimensiuni nu pot trece atât de aproape de coastă”, a spus ministrul italian, citat de ”La Repubblica”. Anterior, procurorul șef care anchetează acest caz afirma că ”nava s-a apropiat prostește de mult” de țărmul insulei Giglio, evocând o distanță de doar 150 de metri. UPDATE 1. Echipele de salvare au anunțat că au găsit alte două cadavre în nava scufundată parțial, transmite BBC. Bilanțul tragediei de vineri seară se ridică astfel la 5 morți. Conform presei italiene, este vorba de două persoane în vârstă, găsite în zona restaurantului, care purtau echipamentul de salvare. UPDATE. După cum anunță presa italiană, citând autorități locale, încă sunt dați dispăruți 17 oameni - 11 pasageri și 6 membri ai echipajului. Poliția italiană a dechis o anchetă împotriva căpitanului navei și a adjunctului său, pentru omucidere. Cei doi au fost interogați timp de mai multe ore, declarând anchetatorilor că vasul s-a lovit de mai multe recifuri pe care nu le-au observat, relatează ”The Telegraph”. S-a vehiculat însă teoria conform căreia o pană de curent la bordul navei a dus la pierderea controlului de navigaţie. Relatările pasagerilor despre o pană de curent şi o bubuitură puternică ar putea sugera că a fost vorba de o explozie în camera motoarelor, apreciază experții.

Potrivit presei italiene, în această dimineață, din zona punţii 3 de pe vasul Costa Concordia se auzeau în această dimineață zgomote, în timp ce operațiunile de căutare a pasagerilor blocaţi în vaporul de croazieră continuă. 56 de români la bord Printre cei salvați în această noapte se numără un cuplu de tineri căsătoriți, din Coreea de Sud, care au rămăseseră blocați în cabină, mai bine de 24 de ore. O a treia persoană, membru al echipajului, a fost, de asemenea, găsită și scoasă din epava navei.

Vasul Costa Concordia, care efectua o croazieră în Mediterana, a eşuat vineri aseară pe un banc de nisip în apropiere de insula Giglio, în sudul Toscanei. La bordul navei se aflau 4.231 de pasageri şi membri ai echipajului, printre care și 56 de români. Ministerrul român de Externe a informat ieri că la bordul navei se aflau 29 de turiști români și 27 de cetățeni români care făceau parte din personalul de bord.  Nava avea prevăzute escale la Savona, Marsilia, Barcelona, Palma de Mallorca, Cagliari şi Palermo. Cei mai mulţi pasageri erau italieni, britanici, francezi şi germani, dar la bord se aflau cu aproximativ 60 de naţionalităţi.  Nava avea 58 de apartamente cu balcon, cinci restaurante, 13 baruri, cinci jacuzzi şi patru piscine.

Ne puteți urmări și pe Google News