Tragedia de pe Concordia. Bilanțul morților a ajuns la 15. La bord se aflau pasageri neînregistrați

Tragedia de pe Concordia. Bilanțul morților a ajuns la 15. La bord se aflau pasageri neînregistrați

Echipele de salvare au găsit ieri un alt cadavru în epava navei Concordia, eşuată în largul insulei italiene Giglio după naufragiul de vinerea trecută, ridicând numărul morţilor la 13. Alți 20 de oameni sunt dați dispăruți. Există însă multe semne de întrebare, ridicate de presa italiană, asupra unor persoane neînregistrate pe lista pasagerilor, care s-ar fi aflat la bordul vasului.

UPDATE: Încă două corpuri ale victimelor naufragiului vasului Concordia au fost găsite, azi, în epava navei, a anunţat comisarul special al guvernului italian însărcinat cu gestionarea situaţiei legate de catastrofă, Franco Gabrielli. "Am găsit corpurile a două femei pe puntea nr.4, în apropiere de Internet cafe. Acestea cresc la 15 numărul morţilor", a afirmat oficialul italian, într-o conferinţă de presă pe insula  Giglio, în dreptul căreia nava Concordia a naufragiat în urmă cu zece zile.

"Cele două corpuri sunt pe cale de a fi scoase de pe navă. Ele nu au fost identificate. Am cerut să fie identificate cât mai rapid posibil", a mai spus Franco Gabrielli.

Din cele 15 cadavre, doar opt au fost identificate (patru francezi, un italian, un spaniol, un german şi un ungur), în timp ce sunt date dispărute în continuare 20 de persoane, între care germani, un cuplu de tineri francezi, doi pensionari americani şi o fetiţă italiană. Încă 20 de dispăruţi ”Scafandrii au găsit cadavrul unei femei pe puntea numărul 7, spre pupă, în partea scufundată a vasului de croazieră”, a declarat purtătorul de cuvânt, precizând că femeia ”purta o vestă de salvare”. Trupul a fost găsit în jurul orei 15.20 (ora 14.20 GMT), la o adâncime de 10 metri şi nu a fost încă identificat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit prefectului Franco Gabrielli, comisar special al guvernului italian însărcinat cu supravegherea situaţiei de urgenţă, o cetăţeană ungară neînregistrată pe lista persoanelor îmbarcate a fost dată dispărută de familia sa. ”Familia susţine că aceasta se afla la bord cu un membru al echipajului şi că a sunat când se afla pe navă”, a afirmat Gabrielli, subliniind că aceasta ar trebui ”adăugată pe lista dispăruţilor”. Schettino vrea să tragă după el compania În paralel, comandantul Francesco Schettino nu vrea să fie singurul care va plăti pentru această tragedie. Aflat în arest la domiciliu, el a afirmat că Costa Crociere, compania care deține nava, știa ce se întâmplă. Schettino susține că a alertat compania, vineri seara, la ora locală 22.05. ”Am făcut o prostie. Sunt prea aproape de insula Giglio. Am lovit ceva. Trimiteți repede elicoptere”, ar fi spus comandantul. Președintele companiei Costa Crociere, Pier Luigi Foschi, recunoaște, pentru ”Le Figaro” că ar fi fost alertați, însă ”nu am înțeles imediat gravitatea incidentului”, pe care Schettino l-a disimulat mai multă vreme.

Autoritățile nu par însă să ia în serios declarațiile comandantului, care, așa cum au arătat înregistrările de pe cutia neagră a vasului, au demonstrat că acesta a mințit când a spus că nu a părăsit nava, înainte de evacuarea tuturor pasagerilor.

Nava Costa Concordia, care efectua o croazieră în Marea Mediterană, a naufragiat în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, după ce a lovit o stâncă. La bordul vasului se aflau peste 4.200 de persoane, dintre care 3.200 de turişti şi o mie de membri ai echipajului.