Pe Terra trăiesc animale care uluiesc prin longevitatea lor, chiar și pe oamenii de știință. În timp ce unele specii nu trăiesc mai mult de 24 de ore, altele pot trăi sute de ani.
Deocamdată, nu se cunoaște secretul longevității acestor viețuitoare, dar cercetătorii încearcă de zeci de ani să afle aceste mecanism uluitor.
Dacă oamenii ajung la bătrânețe la 80-90 de ani, unele animale care au această vârstă sunt încă în prima fază a vieții.
Din categoria mamiferelor terestre, elefantul e cel care trăiește cel mai mult, cu o durată de viață de 70 de ani. Mai mult decât atât, femelele elefant rămân fertile până la moarte.
Însă majoritatea animalelor cu vieți foarte lungi au un lucru în comun - trăiesc în oceane sau mări.
Iata top 5 al celor mai longevive animale de pe Terra:
- Testoasa de Galapagos
Una dintre cele mai cunoscute specii longevive din lume, țestoasa de Galapagos poate trăi peste 100 de ani. Recordul e de 152. Cea mai cunoscută țestoasă e „Singuraticul George”, care la 100 de ani încă era clasat drept adult tânar.
Broaştele ţestoase sunt printre cele mai vechi specii de pe Pământ. Strămoşii broaştelor de azi arătau altfel, dovedind adaptarea acestora la mediu. Ţestoasele se găsesc pe Pământ de mai bine de 220 milioane de ani, cu mult înaintea dinozaurilor. Primele ţestoase aveau dinţi şi nu îşi puteau retrage capul.
Cea mai mare broască ţestoasă de Galapagos măsura 1,5 metri şi avea aproape 250 de kilograme. Ţestoasa de Galapagos este o specie de animale ameninţată cu dispariţia!
- Balena de Groenlanda
Aceste balene pot trăi și 200 de ani și sunt doilea cel mai mare mamifer de pe Terra, după balena albastră. Cercetatorii au descoperit că pot trăi vieți atât de lungi după ce au găsit o balena de Groenlanda ce avea un harpon vechi de 100 de ani înfipt în ea.
Au lungimea corpului de 14-18m li greutatea de 50-60 tone. Capul masiv are cam o treime din greutatea totală a corpului.
- Rechinul de Groenlanda
încă un animal din zona Greonlandei care poate trăi 200 de ani – deși a fost găsit un exemplar cu vârsta de 400 de ani. Motivul pentru care acești rechini trăiesc atât de mult este ritmul foarte lent de creștere. Cresc doar 1 cm pe an în lungime ți ajung la maturitate la abia 100 de ani. Ajung la maturitate sexuală la incredibila vârstă de 150 de ani.
- Scoica quahog
Specia poate trăi, în medie, 400 de ani, însă cercetătorii au găsit o scoica de 507 ani. Scoica Ming (numită așa pentru că trăia pe vremea Dinastiei Ming) a fost ucisă din greșeală de cercetătorii care încercau să afle ce vârstă avea. Cercetătorii nu au, deocamdată, o explicație legată de procesul lent de îmbătrânire pe care îl prezintă molusca.
1.Peștele Koi
Crapul Koi, de origine din Japonia, face parte din categoria speciilor de pești ornamentali, întâlniți în bazinele artificiale sau iazuri decorative.
Uimitor este faptul că unele soiuri trăiesc mai mult de 200 de ani. Cel mai bătrân crap Koi a fost Hanako, un pește care a murit la vârsta de 226 de ani, pe 7 iulie 1977.