Comandanții NATO, care și-au schimbat atenția pentru scurt timp dinspre Rusia spre SI, au declarat că alianța va organiza unul dintre cele mai dure antrenamente, într-un „scenariu complex” care se referă la o amenințare ce vine din partea militanților, terestru, din aer și pe mare.

„Nu putea alege între amenințarea din est și cea din sud, trebuie să ne pregătim pentru ambele”, a spus generalul Hans-Lothar Domrose, comandantul Comandamentului militar al NATO din Brunssum, Olanda.

După mai bine de un deceniu de operațiuni conduse de NATO în AFganistan, alianța condusă de SUA își schimbă abordarea, pentru a-și apăra teritoriul. Mai mult de 30 de țări, inclusiv națiuni care nu fac parte din Alianță, precum Austria sau Suedia, vor participa la exercițiul din Italia, Spania și Portugali, între 3 octombrie-6 noiembrie.

Alianța Nord-Atlantică nu a mai organizat exerciții la o astfel de scală din 2002, când 15 state membre și 12 partenere și-au testat capacitățile în Norvegia și Polonia.

Întrebat ce s-a schimbat între timp, Domrose a declarat că NATO a trebuit să se bată cu dușmanii care răspândesc propaganda prin rețelele de socializare și pot pune la cale atacuri în America de Nord și Europa, dar și să confrunte grupările militante din zone largi.

„Distanța este un nou factor-cheie. Vom lucra într-o zona mare de antrenament”, a spus Domrose. „Ne vom concetra pe viteză, amenințări multiple și simultaneitate”.