NATO trimite avioane AWACS deasupra României și Poloniei

NATO trimite avioane AWACS deasupra României și Poloniei

NATO va trimite avioane de recunoaştere AWACS deasupra României şi Poloniei pentru a monitoriza criza din Ucraina, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, citat de agenţia Reuters.

Decizia a fost aprobată la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR). Măsura vine la câteva zile după ce SUA au decis să trimită 12 avioane F-16 pentru protejarea spațiului aerian al Poloniei și în contextul tensiunilor din Crimeea. Joia trecută, Statele Unite au mai trimis în Lituania patru aparate F-15 pentru a întări supravegherea spaţiului aerian baltic.

Potrivit ministrului lituanian al apărării Juozas Olekas, trimiterea lor este un răspuns „la agresiunea Rusiei în Ucraina, precum şi la intensificarea activităţii militare ruse în regiunea Kaliningrad”, o enclavă rusă situată între Lituania şi Polonia.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a chemat anterior NATO la „o mai mare prezenţă în ţările baltice”. În timp ce forţele armate poloneze dispun de 48 de aparate F-16, ţările baltice nu au aviaţie militară suficientă şi le revine ţărilor NATO rolul de a asigura protecţia spaţiului lor aerian.

Ne puteți urmări și pe Google News