NATO se retrage din Libia

NATO se retrage din Libia

La o zi după votul ONU, NATO a decis astăzi să pună capăt, pe 31 octombrie, misiunii sale de şapte luni în Libia, în ciuda apelurilor guvernului de tranziţie libian de a-şi continua patrulele aeriene până la sfârşitul anului, au anunţat surse diplomatice.

"Încheierea operaţiunii la 31 octombrie a fost decisă în unanimitate", a declarat un diplomat dintr-un stat al Alianţei, după o reuniune la Bruxelles a Consiliului Nord-Atlantic, forul conducător al NATO, extins cu reprezentanţii celor cinci state nemembre - Qatar, EAU, Maroc, Iordania, Suedia - partenere ale operaţiunii. Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia solicitase miercuri Alianţei Nord Atlantice să menţină operaţiunile măcar până la sfârşitul anului, susţinând că, în pofida morţii lui Muammar Kadhafi, oamenii săi loiali continuă să reprezinte o ameninţare pentru ţară. NATO, care a efectuat raiduri decisive pentru înlăturarea lui Gaddhafi, a precizat că va căuta noi modalităţi de a ajuta CNT în domeniul securităţii.

Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppe, afirma că trebuie găsită "o altă modalitate de a acompania tranziţia" în Libia.

Ne puteți urmări și pe Google News