Evenimentul Zilei > International > NATO se CIOCNEȘTE cu Rusia. ACUZAȚII la NIVEL ÎNALT din partea Alianței. TRAGEDIA AVIATICĂ provoacă noi efecte MONDIALE
NATO se CIOCNEȘTE cu Rusia. ACUZAȚII la NIVEL ÎNALT din partea Alianței. TRAGEDIA AVIATICĂ provoacă noi efecte MONDIALE

NATO se CIOCNEȘTE cu Rusia. ACUZAȚII la NIVEL ÎNALT din partea Alianței. TRAGEDIA AVIATICĂ provoacă noi efecte MONDIALE

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a criticat Rusia în timpul unei vizite în Polonia de luni, repetând apelul ca Moscova să-şi accepte responsabilitatea pentru doborârea, în 2014, a celebrului avion MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei. În repetate rânduri, oficialii ruși au negat aceste acuzații, calificându-le drept declarații care au scopul de a întina reputația statului.

„Sunt de acord cu guvernul olandez, care îi cere Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru incidentul aviatic”, a spus Stoltenberg, descriind evenimentul care a provocat moartea tuturor celor 298 de oameni aflaţi la bord drept o „consecinţă directă” a agresiunii ruse asupra Ucrainei, conform AGERPRES.

 

Olanda şi Austria au acuzat Rusia de doborârea zborului MH17 după ce o echipă de anchetatori internaţionali au descoperit că sistemul antiaerian Buk utilizat pentru a lovi avionul îi aparţinea Rusiei.

Stoltenberg, invocând amestecul Rusiei în alegeri, atacuri cibernetice şi folosirea forţei militare împotriva ţărilor vecine, a spus că această Rusie „mai hotărâtă” este una dintre cele mai mari provocări de securitate pentru statele NATO.

Secretarul general i-a asigurat pe delegaţii de la Adunarea Parlamentară a NATO, desfăşurată la Varşovia, că Alianţa va răspunde la această provocare cu o combinaţie de disuasiune şi dialog politic.

Ucraina şi Georgia au fost descrise drept „parteneri apropiaţi ai NATO”, în contextul în care Jens Stoltenberg a anunţat continuarea sprijinului politic pentru cele două ţări vecine cu Rusia.

Stoltenberg s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda luni după discursul său din faţa Adunării Parlamentare a NATO, care a mai discutat şi despre extremismul organizaţiei Statul Islamic în Orientul Mijlociu sau despre situaţia din Afganistan.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: