Un joc de război din 2019, realizat de RAND Corporation a ajuns la concluzia că NATO nu ar putea salva statele baltice în cazul unei invazii rusești.
În viziunea RAND, armele nucleare ale NATO nu sunt un factor de descurajare pentru Rusia, deoarece Europa ar avea mai mult de pierdut dintr-un conflict nuclear, decât ar avea Rusia. Studiul a constat că „ NATO nu are o poziție dominantă în escaladarea unui conflict.”
NATO este vulnerabilă
În jocul prezentat de RAND, comandanții NATO știau că vor fi copleșiți destul de rapid de forțele ruse și au luat decizia de a folosi arme nucleare non-strategice, pentru a preveni un astfel de rezultat. Avansul dispersat și rapid al forțelor ruse în statele baltice ar însemna ca armele nucleare ale NATO să nu atace trupele inamice, ci populația civilă care ar trebui apărată de alianță. Sau ar mai exista posibilitatea unui atac asupra unor unități ale Rusiei, care ar putea duce la un contraatac strategic. Jucătorii din partea NATO au ales să trimită un semnal către Rusia, aruncând cinci arme nucleare pe o baterie de rachete de apărare aeriană rusă, chiar la frontiera cu Letonia.
„Infrastructura NATO este vulnerabilă, iar deteriorarea acesteia doar de un atac nuclear limitat, poate fi substanțială. În timp ce Rusia poate rezista la niveluri diferite de atac. ”
Studiul s-a concentrat asupra armelor nucleare non-strategice care ar putea descuraja un atac rusesc asupra Estoniei, Letoniei și Lituaniei. De asemenea, a ilustrat modul în care imaginea strategică s-a schimbat. Pe parcursul Războiului Rece, NATO avea forțe mult mai puternice, susținute de arme nucleare și de forțe strategice americane. Între timp, lucrurile s-au schimbat. „ Ajungerea la un război nuclear în urma unei invazii rusești în statele baltice, reprezintă o amenințare asupra NATO și SUA”, notează RAND.
Schimbarea de paradigmă
Destrămarea Pactului de la Varșovia a fost o victorie pentru NATO. În timpul Războiului Rece, NATO a trimis semnalul Rusiei de a se retrage, altfel ar fi putut ataca orice stat al Pactului de la Varșovia, fără a ataca direct teritoriul rus, dar care ar fi putut declanșa un război nuclear. Acest tip de negociere nu mai există, a spus National Interest.
În cele din urmă, NATO va trebui să adune suficiente forțe, deoarece armele nucleare nu reprezintă un factor de descurajare destul de credibil, a concluzionat RAND. „ Chiar dacă ar alege să nu escaladeze un război, Rusia ar putea continua atacuri limitate asupra țintelor militare. Problema este că NATO nu are suficiente forțe convenționale pentru a încetini sau opri avansul Rusiei".