"Sunt îngrijorat de declaraţiile Rusiei care ameninţă Ucraina cu o acţiune militară. Rusia are responsabilitatea de a calma situaţia, şi nu să recurgă la o retorică inflamatorie şi să denatureze informaţiile privind situaţia din Ucraina. Recurgerea la ameninţări voalate şi lansarea unor noi exerciţii militare în apropiere de frontiera cu Ucraina adaugă tensiuni unei situaţii deja dificile şi încalcă acordul de la Geneva", a afirmat secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

Oficialul NATO a mai precizat că Rusia ar trebui să-și retragă trupele în cazărmi și să "reducă pericolul unei confruntări armate şi să sprijine punerea în aplicare a acordului de la Geneva, în special prin condamnarea acţiunilor violente care continuă din partea grupurilor armate ilegale din estul Ucrainei".

Pe de altă parte, primul contingent de trupe americane a aterizat astăzi în Polonia, unde vor avea loc excerciții militare comune, urmând ca alți 450 de soldați să ajungă în zilele următoare. Trupele SUA vor efectua manevreme militare similare, în următoarele luni, și în Lituania, Estonia și Letonia.

Și tot în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, Franța a trimis patru avioane militare care vor participa, începând de duminică, la o misiune NATO de supraveghere a spațiului aerian baltic.

"Avioanele vor participa la supravegherea ţărilor baltice începând cu 27 aprilie, luându-şi zborul de la o bază aeriană din Polonia", a explicat șeful Statului Major al armatei franceze, generalul Pierre de Villiers, la Washington.