Diplomaţii europeni au transmis autorităţilor de la Ankara că în cazul scenariului menţionat mai sus nu poate fi invocat celebrul Articol 5, care obligă Alianţa Nord-Atlantică să intervină în cazul în care unul dintre statele membre este atacat în mod evident.

Conform dailymail.co.uk, reprezentanţii Germaniei au comunicat deja că NATO nu poate “plăti preţul pentru un război început de turci”.

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a declarat pentru Der Spiegel că guvernul turc nu poate conta pe NATO. “NATO nu îşi poate permite să fie atrasă într-o escaladare a conflictului militar cu Rusia, ca rezultat al tensiunilor recente dintre Rusia şi Turcia”, a spus acesta.

Totodată, Asselborn a menţionat că Articolul 5 poate fi invocat doar dacă un stat membru este atacat în mod evident.

În legătură cu această situaţie, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, a înaintat un punct de vedere. Acesta a susţinut că Europa trebuie să prevină un conflict între cele două naţiuni.

Poziţia NATO vine în contextul în care Turcia şi-a manifestat intenţiile de a demara operaţiuni militare la sol în Siria, împreună cu aliaţi internaţionali. Această variantă este considerată de autorităţile de la Ankara ca fiind cea mai eficientă pentru a întrerupe războiul din ţara vecină. Arabia Saudită şi-a manifestat dorinţa de a face parte dintr-o eventuală coaliţie internaţională ce ar putea opera conform planurilor Turciei.

Rusia s-a opus scenariului amintit mai sus şi în plus a convocat Consiliul de Securitate pentru a cere Turciei să înceteze bombardamentele asupra kurzilor din nordul Siriei. Autorităţile de la Ankara au respins această cerere.