Editura Evenimentul si Capital

NATO anunță întărirea măsurilor de apărare în estul Europei. Planurile pentru România vor fi actualizate

14-04/rasmusen-1-465x390
Autor: | | 21 Comentarii | 2105 Vizualizari

NATO a anunţă o întărire a măsurilor de apărare aeriană, maritimă şi terestră în ţările Europei de Est, precum ţările baltice şi Polonia, în reacţie la criza din Ucraina. „Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă şi mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, nave aliate vor fi desfăşurate în Marea Baltică, estul Mediteranei şi oriunde altundeva va fi necesar”, a declarat secretarul general al NATO, după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori. Desfășurarea noilor capacități militare va avea loc în decurs de câteva zile.

„Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă şi mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, nave aliate vor fi desfăşurate în Marea Baltică, estul Mediteranei şi oriunde altundeva va fi necesar”, a declarat secretarul general al NATO, după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori. Desfășurarea noilor capacități militare va avea loc în decurs de câteva zile.

Întrebat dacă s-au luat decizii concrete privind întărirea prezenţei Alianţei în România, de exemplu prin desfăşurarea de exerciţii militare în Marea Neagră, Anders Fogh Rasmussen a spus că nu este vorba despre ţări specifice, ci despre Alianţa ca întreg.

„Am menţionat că suntem gata să actualizăm şi să revizuim planurile noastre de apărare şi să dezvoltăm altele noi, dar după cum ştiţi, ca şi chestiune de principiu, nu comentăm asupra unor planuri concrete de apărare”, a răspuns Rasmussen, citat de Agerpres.

El a precizat totuși că NATO va spori numărul patrulelor aeriene de-a lungul granițelor estice din Polonia, România și țările baltice. După izbucnirea crizei ucrainene, Alianța a relocat avioane de supraveghere AWACS in spațiul aerian românesc și cel polonez și a trimis nave de război în apele Mării Negre, precum USS Truxtun și USS Donald Cook.

„Am făcut deja o serie de paşi, inclusiv să creştem misiunea noastră de poliţie aeriană deasupra statelor baltice sau să efectuăm zboruri de supraveghere cu avioane AWACS deasupra Poloniei sau României. Astăzi am căzut de acord asupra unui nou pachet pentru a ne întări apărarea colectivă şi a demonstra tăria solidarităţii aliate. Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă şi mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, nave aliate vor fi desfăşurate în Marea Baltică, estul Mediteranei şi oriunde altundeva va fi necesar”, a declarat secretarul general al NATO.

Planurile de apărare pentru toate ţările aliate, inclusiv România, vor fi revizuite şi actualizate, dar există o atenţie sporită pentru interesele ţărilor de pe flancul sud-estic al Alianţei, aflate în apropierea unei crize care destabilizează toată zona euroatlantică, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a secretarului general al NATO, pentru Agerpres.

„Măsurile adoptate astăzi de Consiliul Nord-Atlantic privesc toate ţările aliate, inclusiv România, şi privesc, de asemenea, toate domeniile, aerian, terestru şi maritim. După cum a explicat secretarul general, măsurile vor fi luate acolo unde este necesar şi acestea sunt măsurile care sunt luate imediat; evident, vor urma, de asemenea, măsuri pe termen mediu şi pe termen lung”, a declarat Oana Lungescu după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

„În acelaşi timp, secretarul general a spus foarte clar că planurile de apărare pentru toate ţările aliate vor fi revizuite şi actualizate, ceea ce din nou priveşte şi România. Evident, toate ţările de pe flancul sud-estic al Alianţei sunt direct în apropierea unei crize care destabilizează toată zona euroatlantică şi de aceea există o atenţie sporită faţă de interesele lor şi faţă de apărarea colectivă în special în această zonă a Alianţei”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice.

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI