Evenimentul ZileiInternationalNATO amplasează tancuri, blindate și mortiere în România

NATO amplasează tancuri, blindate și mortiere în România

NATO amplasează tancuri, blindate și mortiere în România
Alianța Nord-Atlantică își întărește flancul estic, ca răspuns la amenințarea Rusiei. Armament greu american va fi poziționat, pe lângă țara noastră, și în Bulgaria, Polonia, Lituania, Estonia și Letonia

Statele Unite vor amplasa preventiv tancuri, artilerie și alte echipamente grele în România, Bulgaria, Polonia și țările baltice, care și-au dat acceptul pentru a le găzdui, a anunțat ministrul american al Apărării, Ashton Carter, aflat în vizită la Talin, și citat de Reuters. Echipamente similare vor fi amplasate în Germania.

Imediat după anexarea Crimeii de către Rusia, primăvara trecută, liderii statelor membre NATO au ajuns la un acord privind intensificarea exercițiilor militare comune în Estul Europei și pentru sporirea forței de intervenție rapidă.

Presa internațională a scris zilele trecute despre intenția Statelor Unite de a amplasa armament greu în apropierea graniței cu Rusia, însă declarația de ieri a șefului Pentagonului este prima declarație oficială în acest sens.

Potrivit unui document furnizat de armata americană, citat de Reuters, echipamentele grele americane amplasate pe flancul estic al NATO constau în circa 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley și obuziere autopropulsate.

Mânia lui Putin

Moscova a reacționat dur săptămâna trecută la informațiile de presă privind intențiile NATO. Astfel, un oficial din Ministerul Apărării a declarat că acesta ar fi cel mai agresiv gest al americanilor de la sfârșitul Războiului Rece

 La rândul său, Vladimir Putin a anunțat suplimentarea arsenalului nuclear al Rusiei cu 40 de rachete balistice intercontinentale.

Pe de altă parte, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Alianța va aproba săptămâna aceasta, la reuniunea miniștrilor Apărării de la Bruxelles, creșterea numărului de militari din forța de reacție rapidă, de la 13.000 la 30-40.000 de oameni.


Accesează: