NATO susține ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact încheiat în 1987, informează dpa.

Rusia nu a făcut ”niciun pas demonstrabil de a reveni la respectarea obligaţiilor sale internaţionale”, a menţionat Consiliul Atlanticului de Nord într-un comunicat, scrie Agerpres.

”Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru încetarea tratatului”, susţine Alianţa în comunicatul citat de AFP.

NATO va răspunde într-o manieră ”măsurată şi responsabilă” la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor, subliniază principalul organism decizional al Alianţei Nord-Atlantice.

Aceste rachete sunt ”mobile, dificil de detectat şi pot atinge orice oraş european în doar câteva minute”, a explicat în mai multe rânduri în ultimele luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Am adoptat un set de măsuri echilibrate, coordonate şi defensive pentru a ne asigura că postura de descurajare şi de apărare a NATO rămâne credibilă şi eficientă”, a subliniat Alianţa în acelaşi comunicat.

”NATO continuă să aspire la o relaţie constructivă cu Rusia, când acţiunile acesteia din urmă vor permite” acest lucru, a asigurat vineri Alianţa Nord-Atlantică, pledând pentru un ”sistem internaţional eficient de control al armelor, dezarmării şi neproliferării”.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

NATO nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmărilor după încetarea Tratatului INF între SUA şi Rusia, dar se va asigura că ‘rămâne credibilă capacitatea sa de descurajare’, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei.

”Noi nu dorim o nouă cursă a înarmărilor, dar ne vom asigura că descurajarea noastră este credibilă” în faţa desfăşurării noului sistem de rachete ruseşti ”capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească oraşele europene în câteva minute”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles.

Te-ar putea interesa și: