Naţionaliştii, învioraţi de scorul strâns al alegerilor

Naţionaliştii, învioraţi de scorul strâns al alegerilor

Rezultatul alegerilor parlamentare din Spania dă speranţe de participare la guvernare formaţiunii naţionaliste catalane Convergenciai Unio (CiU, centrudreapta), care a obţinut 11 mandate.

Acest rezultat îi permite CiU să devină „o forţă politică centrală“ în Spania, susţine liderul său, Josep Antoni Duran i Lleida, citat de AFP. Cu puţin timp înaintea scrutinului, gruparea şi-a anunţat disponibilitatea de a se alia cu partidul care va câştiga alegerile, iar acum aşteaptă un semnal de la Partidul Socialist Muncitoresc (PSOE) al premierului José Luis Rodriguez Zapatero. Stânga îşi face calcule

Socialiştii spanioli au câştigat alegerile şi vor avea 169 de deputaţi în Camera inferioară a parlamentului, iar marii lor rivali, Partidul Popular, condus de Mariano Rajoy, doar 153. „Voi guverna cu mână fermă, dar cu o mâna întinsă“, a declarat, duminică seară, Zapatero, fără a da detalii despre componenţa viitorului executiv.

Potrivit numărului doi din PSOE, José Blanco, premierul şi conducerea partidului nu s-au decis încă dacă vor guverna singuri sau împreună cu alte formaţiuni. Pentru a avea majoritate absolută, un partid are nevoie de 176 de mandate parlamentare şi, împreună cu CiU, socialiştii ar strânge 180.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din punct de vedere al matematicii parlamentare, CiU este singurul partid care poate aduce, de unul singur, numărul necesar de voturi pentru a-i asigura PSOE o majoritate“, recunoaşte ziarul liberal „El Mundo“. O asemenea alianţă se anunţă însă dificilă, având în vedere rivalitatea dintre CiU şi Partidul Socialist catalan, care conduce guvernul regional.

„Trebuie să vorbim cu fiecare despre ce vom face în săptămânile ce vor veni, mai întâi pe marginea învestiturii şi apoi a legislaturii“, a spus Zapatero, părând să excludă o alianţă exclusivă cu unul sau mai multe partide mici. Pe de altă parte, Partidul Popular este constrâns să reflecteze asupra tipului de opoziţie pe care a asigurat-o în timpul precedentei legislaturi“, comentează cotidianul „El Pais“, făcând aluzie la criticile dure aduse lui Zapatero. Nu este exclus ca această atitudine să fi fost sancţionată la urne de alegătorii moderaţi ai PP.