Natalia, mama-cimpanzeu care nu se desparte de puiul ei mort

Sursa foto: cbsnews.com

Vizitatorii unei grădini zoologice din Spania au asistat la o priveliște sfâșietoare: o femelă cimpanzeu își poartă în brațe puiul mort de câteva luni, de când s-a născut.

Natalia, cimpanzeul îndurerat, a dat naștere unui pui Bioparc Valencia în urmă cu aproximativ trei luni; cu toate acestea, bebelușul a decedat doar câteva zile mai târziu, potrivit lui Miguel Casares, directorul general al grădinii zoologice, care a dezvăluit această informație pentru Reuters.

„De atunci, femela îl poartă după ea”, a declarat Casares. „Ea l-a purtat în pântece”. „Acest comportament a fost descris la cimpanzei, nu numai în grădinile zoologice, ci și în sălbăticie”.

Au existat relatări despre cimpanzeul care stătea printre ceilalți cimpanzei în timp ce corpul copilului său este agățat de ea. Potrivit oficialilor de la grădina zoologică, priveliștea animalului mort poate începe să surprindă neplăcut, la început, vizitatorii.

„De îndată ce le explicăm de ce l-am lăsat și de ce îl ținem sub observație, ei înțeleg”, a explicat Casares reporterilor.

Natalia, mama-cimpanzeu, a mai pierdut un puișor

După cum a relatat Reuters, Natalia a mai trecut prin pierderea unui pui în 2018. Oficialii de la grădina zoologică o supraveghează îndeaproape și au declarat că procesul ei de doliu trebuie respectat.

Împărtășim aproximativ 98% din genele noastre cu primatele, iar cimpanzeii plâng într-un mod comparabil cu cel al oamenilor. Concluziile unui studiu care a fost realizat și publicat în 2010 au arătat că maimuțele au o „conștientizare foarte dezvoltată a morții”. Potrivit concluziilor unui studiu, mamele cimpanzeilor care și-au pierdut puii au continuat să își poarte și să își îngrijească copiii morți timp de aproape șaptezeci de zile după evenimentele care au dus la moartea lor.

World Wildlife Foundation a desemnat cimpanzeii ca fiind o specie care se află în categoria „pe cale de dispariție”. Potrivit organizației nonprofit care se ocupă cu viața sălbatică, populația lor este estimată undeva între 170.000 și 300.000 de exemplare. Braconajul, distrugerea habitatului lor natural și vânzarea animalelor tinere către comercianții de animale sălbatice se numără printre cele mai importante pericole la adresa supraviețuirii lor.