Evenimentul Zilei > Horoscop > Nastratin Hogea – trei povestiri, trei pilde. Leii au o zi plăcută, Scorpionii se gândesc prea mult │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
Nastratin Hogea – trei povestiri, trei pilde. Leii au o zi plăcută, Scorpionii se gândesc prea mult  │  Horoscopul lui Dom’ Profesor

Nastratin Hogea – trei povestiri, trei pilde. Leii au o zi plăcută, Scorpionii se gândesc prea mult │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Dacă nouă oameni sunt absolut convinși de ceva, de un eveniment, de ceea ce au văzut, sau auzit, trebuie neapărat, este absolut necesar, să existe un al zecelea om care să pună sub semnul întrebării ceea ce afirmă primii nouă. Este o tehnică Mossad, enunțată într-un film cu Brad Pitt și cu zombie, dar prima data a spus-o Voltaire.

 

 

 

 

HOROSCOP   Pe 17 mai s-au născut Jean Gabin, Ayatolahul Ruhollah Khomeini, Enya, James Last, Virgil Ogăşeanu, Geo Dumitrescu, Călin Căliman.

În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții: Andronic și soția sa, Iunia. Nectarie și Teofan. Dezlegare la pește. Nimic în ”Kalendar”.

 

Dragi lupi, padawani și hobiți de mult nu v-am mai spus povești. Iată, mă revanșez, trei pilde cu Nastratin Hogea pe care sunt sigur că nu le-ați mai citit, sau auzit.

HOROSCOP  Nastratin fiind mereu bun la suflet și bine intenționat era mereu păcălit în bazar. Astăzi așa, mâine la fel, până când soția lui, frumoasa Leila, i-a spus: ”Nastratine, este păcat de știința pe care o ai, te păcălesc toți, tu nu vezi?”  ”Ba, da, cum să nu – a răspuns Nastratin – dar fac dinadins, ca să acumulez experiență!”

În viața este bine să decizi tu de cine te lași păcălit!

Faima lui Nastratin Hogea era mare și se răspândise peste tot. Așa că nu era de mirare că o mulțime de tineri doreau să-i devină ucenici. Stăteau zi și noapte în fața căsuței lui, îl însoțeau peste tot, îi imitau gesturile și îi îngânau vorbele. Într-o zi, nemaiputând răbda, Nastratin le-a spus tinerilor să se ducă pe la casele lor. Și cu ucenicia cum rămâne, niciun maestru nu trebuie să-și alunge ucenicii, ca înțelepciunea să rămână mereu vie, au zis tinerii. Sigur că da, a spus Nastratin, înțelepciunea este vie cât trăiesc eu, cât despre ucenicie, ce ar fi să o facem prin… corespondență?!

Mulți chemați, puțin aleși, sau… deloc! Răspunderea de a transmite înțelepciunea, este mare și deseori se investește în cine nu trebuie. Spiritul viu este în regres, înlocuit de vulgaritatea stohastică a tehnologiei care pare atotștiutoare. Eroare, tehnologia știe tot despre ceea ce a fost, este o memorie perfectă, dar nu știe nimic despre ce o să fie, despre viitor, nu-și poate face planuri, pentru că nu este creativă.

A treia pildă se petrece în timpurile moderne, când existau băncile, bisericile satanei. Nastratin Hogea, care este permanent și imortal, a intrat fugind și tulburat în banca lui. A cerut să-și retragă toți banii din cont. S-a așezat pe un scaun și, tacticos, a numărat toți banii. Apoi i-a depus, la loc, destins și zâmbitor. Funționarul de bancă, vădit încurcat, l-a întrebat pe înțelept de ce a făcut, ceea ce a făcut. Păi, a răspuns Hogea, în ziarul de dimineață se spunea că poliția a urmărit prin cartierul ăsta o bandă de spărgători de bănci. Dacă hoții au intrat aici și mi-au furat banii, trebuia să verific, nu?

Acum vă rog să mă scuzați, am primit de la Bruxelles un curier ceva mai voluminos. Luni dimineața le-am trimis niște întrebări și după cum dosarul cafeniu poartă mențiunea FYEO, se pare că am primit răspunsul la întrebări. Subiectul – atacul informatic global de vineri. Pentru că eu cred că nu este ceea ce pare, nici extorcare de fonduri, nici nord coreeni, nici tocilari ruși, nici… este altceva!

Dacă nouă oameni sunt absolut convinși de ceva, de un eveniment, de ceea ce au văzut sau auzit, trebuie neapărat să existe un al zecelea om care să pună sub semnul întrebării ceea ce afirmă primii nouă. Este o tehnică Mossad, enunțată într-un film cu Brad Pitt și cu zombie, dar prima data a spus-o Voltaire. Eu am fost și o să fiu, toată viața mea, al zecelea om. Teoria conspirației, dacă vă este mai ușor. Sau… teoria celor care vor să gândească cu propriul creier și nu se lasă păcăliți ca Nastratin Hogea, pentru că, experiență, au, slavă Domnului!

Fiind ziua în care îl pomenim pe marele actor francez, Jean Gabin, o să revăd, neapărat, un film cu el. Este mai greu să aleg, pentru că am, aproape, toate filmele lui. Cred că o să mă uit la ”Le Pacha” un film bine făcut din anul 1968 și apoi o să-l aud mai mult recitând, decât cântând, că știe că nu știe nimic. Cel mai bine este să știi că știi, ceea ce știi, dar unui actor de talia lui Jean Gabin i se pot accepta slăbiciunile artistice.

Apoi o să caut, o am pe undeva, nuvela lui Isaac Asimov, un fel de culmea democrației, într-o societate condusă de un computer, vota un singur om. Nu cred că am fost ușor de urmărit, dar toate conexiunile pe care le fac, au o logică și duc către un răspuns, dar care nu-mi place deloc. Haide să luăm o pauză, am de citit un dosar voluminos și foaaarte interesant, așa că râmâne cum am stabilit: mâine este, în definitiv, o altă zi!

                                               

                                                           ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

BERBEC   La mijloc de săptămână trebuie să te menajezi un pic, mai ales evită efortul fizic. Pe planul relaţiilor umane este timpul unor clarificări necesare. Pune lucrurile la punct acum, astăzi! Pentru că este vremea planurilor de vacanţă, dar şi timpul pregătirii pentru examene sau alte praguri de trecut. Incep să se lămurească unele probleme legate de bani. Dar ceea ce este caracteristic perioadei în cauză, zilei de 17 mai, ca şi pe termen mai lung este dorinţa ta de schimbare. Nimic nou sub soare… sau totul este nou şi îmbietor!

 

TAUR  Păstrează activitatea în limite normale. Nu te lăsa sedus de promisiuni generoase şi de vorbe frumoase. Evită tot ce este exagerat, neobişnuit, ciudat. Limitează-te la munca ta obişnuită. O veste care se vrea senzatională, dar nimic interesant, până la urmă. Intalniri care iti fac placere. Curiozitatea ta înnăscută te împinge înainte, către noi orizonturi. Nu trebuie să fie neapărat expediţii geografice, sfera socialului te îmbie la fel de mult ca şi spaţiile savanei africane. Constelaţia internă a omului, motivaţiile şi influenţarea lui, ce imens spaţiu de explorare!

  

GEMENI   După serviciu, trebuie să rezolvi unele probleme urgente, treburi de miercuri, cum ar fi telefoanele pe care ai uitat să le dai. Vremea este capricioasă, atenție la ce și cum te îmbraci. Sigur că ai nevoie permenta de bani ca sa-ti satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor si o motivatie. Vremea schimbatoare te avantajeaza si te inspira să incepi noi proiecte, să ai noi idei. Esti intr-o perioada creativa. Atenţie astăzi şi la zilele următoare, deoarece îţi va fi solicitat sprijinul într-o problemă, care nu este chiar din domeniul tău de expertiză, dar pe care o vei rezolva foarte profitabil. Toată lumea o să fie mulţumită, spune horoscopul tău.

 

RAC    Ritmul pare că se accelerează şi tu nu te simți confortabil. Te gândeşti la lucrurile importante şi cauţi soluţii. Dar, ceea ce contează este să-ți îmbunătățești permanent calitatea vieții! Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute astăzi vor aduce dividente plăcute în viitor. Nu este o zi în care sa faci schimbari esentiale. Din trecutul tau apare o situatie uitata, dar pe care poti sa o rezolvi rapid cu ajutorul anturajului. Nu te baga in sufletul si problemele altora. Ofera-ti ajutorul numai daca este cerut cu insistenta. Pentru un timp este bine sa pastrezi judecatile de valoare si sentintele pentru uzul propriu. 

 

LEU   O zi plăcută. Încă o zi în care vanitatea ta leoniană este satisfăcută. Azi pe plan sentimental, sau al relaţiilor umane, sociale, poate. Toată lumea îți zâmbește și ești bine dispus! Capacitatea ta de a domina pe alţii se traduce şi prin reciclarea unor idei vechi, sau emise de alţii, în concepte noi şi profitabile. O zi ceva mai plictisitoare şi enervantă, în acelaşi timp. Evită intervenţiile bruşte şi deciziile pripite. Investiţiile făcute astăzi se vor dovedi foarte profitabile. Trebuie sa dai curs generozitatii care te caracterizează. Generozitate bine investita, care va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti.

 

FECIOARĂ   Dacă ai o întâlnire sentimentală şi îţi faci mari speranţe, sau, în general, ai de trecut un prag, azi este ziua! Eşti norocos, convingător şi abil, iar conjunctura stelelor indică succes. O perioada buna, pe care o meriti. Fecioara este metodica si cu geniul detaliului, deci ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp le pune in valoare. Proiectele începute în această perioadă pot aduce rezultate bune. Totuşi este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doresti sa cumperi echipamente pentru menaj. Seara este mai putin prielnică, dar cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, vei evita neplăcerile. O nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi, pentru un procent din zodie.

 

BALANŢĂ   O zi densă, obositoare, pentru că amesteci lucrurile, utilul cu plăcutul. Fii mai eficient în ceea ce faci, mai ales dacă e vorba de interesul tău. Nu pierde timpul! Pe seară, poate, o veste. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei din familie.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare. De asemenea, supraveghează-ţi regimul alimentar. Posibile schimbări şi veşti plăcute. O perioadă indicată pentru studiu şi activitate laborioasă. Noi prietenii sau relaţii vor face perioada zilei de astăzi, mai precis pe seară, interesantă.

 

SCORPION   Gândurile nu te lăsă să te relaxezi. Nu este productiv, lasă neliniștile și stabilește prioritățile. După program, poate puţin sport, sau du-te la masaj, ca să “arzi” principiile negative. Mai seducător decât oricând, astăzi poţi obţine multe. Evită persoanele pretenţioase, cu fiţe, gen vampiri energetici. Te sleiesc de energie şi te şi enervează. Astăzi pe lângă seducţie şi încăpăţânarea ta este la cote maxime. Nu ai ceda la părerea ta, în ruptul capului! Ca să nu-ţi rupă cineva capul, pregăteşte-ţi o ieşire onorabilă, planul “B”. Curajul tău este răsplătit astăzi. Curajul de care ai dat dovadă în trecut şi ai luat o atitudine tranşantă. Pe seară realizezi că ar trebui să-ţi mai triezi cunoştiinţele care se autointituleză prieteni. Renunţă la balastul sentimental cu proverbiala ta răceală.

 

SĂGETĂTOR   Dimineața crezi că poţi să faci o mulţime de treburi, la serviciu, ai rămas în urmă cu termenele. Organizează-te, fii eficient şi nu pierde timpul. Vremea trece repede, timpul parcă zboară! Spiritul tau cutezator dar utopic tânjeste după o cruciada. Gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă fapte bune! Până la urma o sa adopţi o pisicuta rătăcita, dar la scara cosmica este o victorie mai mare decat cucerirea Ierusalimului, pentru că ai salvat nouă vieţi dintr-o lovitură. Semnele de apa şi de aer îţi sunt favorabile toată lună, dar este mai bine să nu te iei în beţe cu cei născuţi sub zodii de pământ şi foc.  Sanatatea este bunicica, cine oare este complet sănătos in zilele astea bolnave?

 

CAPRICORN    Se poate spune că este o zi fără griji. Te simţi în relativă siguranţă, calm şi motivat şi acest lucru este productiv. Dar, pot exista unele tensiuni produse de defecte de comunicare! Relaxeaza-te şi încerca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, nimeni nu iti multumeste. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună de la prieteni sau din presă. Activităţile legate de speculaţii financiare, sau imobiliare, sunt avantajate. Un incident neplăcut, sau o gafa monumentala, pot fi evitate cu prudenţă şi respectarea regulilor jocului. În orice caz, responsabilităţi crescute, acasă şi la serviciu, sau la școală te bagă în corzi. Ai nevoie de mai mulţi bani şi nu ştii de unde. Problema nu se rezolvă astăzi, mai ai răbdare.

 

VĂRSĂTOR   Astăzi, o dispoziţie capricioasă te face să visezi când la concedii de vis şi clipe pasionate, când ai nevoie imediată de acţiune şi mişcare fizică. Atenţie la crampe şi la durerile de spate! Comunicarea este bine aspectată, aşa că vei avea un debit verbal de invidiat şi o carismă pe măsură. În a doua parte a zile poţi să faci ordine. Adică să încerci să pui o ierarhie firească în camera ta, la serviciu sau la şcoală, unde activezi, sau chiar în anturaj. Un prilej, o oportunuitate pe care nu trebuie să o scapi mai pe seară, mai ales că este în ciuda sau chiar în paguba unui nesuferit dintr-o zodie de foc. Este un armistiţiu înainte ca mâine să o iei de la capăt. Dar, este în avantajul tău.

 

PEŞTI  Este o zi în care trecutul este important şi poţi să te simţi bine depănând amintiri plăcute, de demult, şi schimbând informaţii şi impresii. A venit timpul să suni pe vechiul tău prieten! Emite semnale dar nu sentinţe, adică nu întrerupe legăturile şi comunicaţiile. Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Nu lua decizii importante, nu intra în jocul altora, impune-ţi propriile regului, dar nu juca de unul singur. Întotdeauna trebuie să existe ceva ascuns, neexplicabil, tainic, chiar un partener imaginar. Eşti obosit şi ai nevoie de un răgaz. Oferă-ţi seara acesta ca să te relaxezi. Competiţia este bună dar nu trebuie să stoarcă din tine ultima picătură de energie. Işi mai aminteşte cineva de Raluca Stroescu?