Năstase, urmărit penal mai uşor

Deputaţii au decis, astăzi, că pentru începerea urmăririi penale a unui ministru-parlamentar sunt suficiente 50% plus unu voturi, şi nu două treimi din numărul total al deputaţilor prezenţi, aşa cum prevedea vechiul regulament.

Noul regulament va fi folosit pentru prima dată mâine, când deputaţii vor vota dacă avizează începerea urmăririi penale în cazul lui Adrian Nastase, în dosarul "Trofeul Calităţii".

Social-democratul este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit acuzaţiilor formulate de procurorii anticorupţie, Năstase şi-a finanţat campania din 2004 din bani obţinuţi de Inspectoratul de Stat în Construcţii, în urma concursului "Trofeul Calităţii".

La aceste "licitaţii" ar fi participat 3.000 de firme de construcţii din ţară care au plătit taxe în valoare de 45 de miliarde de lei. Zece miliarde ar fi fost folosiţi pentru tipărirea de materiale electorale pentru Năstase. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, le-a cerut deputaţilor social-democraţi să voteze în favoarea începerii urmăririi penale. Aceeaşi poziţie a avut-o chiar Adrian Năstase, care a susţinut că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte "minciuni ordinare". Prevedere neconstituţională

În favoarea simplificării procedurii de avizarea a începerii urmaririi penale în cazul miniştrilor sau a foştilor miniştri care sunt şi parlamentari au votat 177 de deputaţi, în timp ce s-au înregistrat 6 voturi "împotrivă" şi 13 abţineri.

Curtea Constituţională decisese, toamna trecută, că prevederea prin care sunt necesare două treimi din voturile parlamentarilor pentru începerea urmăririi penale a miniştrilor-parlamentari este neconstituţională.