NASA, despre obiectul căzut din cer pe o casă din Florida: Provine de pe Staţia Spaţială Internaţională

NASA, despre obiectul căzut din cer pe o casă din Florida: Provine de pe Staţia Spaţială Internaţională Sursa foto X(Twitter)

NASA a anunțat că obiectul căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din statul american Florida a provenit într-adevăr de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).Pe 8 martie, un locuitor dintr-un oraş din Florida a recuperat un obiect gri semicilindric care, potrivit relatărilor sale, „a străpuns acoperişul şi cele două etaje” ale casei sale.

NASA va realiza o anchetă

NASA a mai spus că că va realiza o anchetă pentru a afla motivul pentru care acest obiect spaţial nu a fost distrus în întregime în atmosfera terestră şi dacă va trebui să îşi modifice practicile.

Obiectul provenea dintr-o încărcătură de baterii vechi, deşeuri aruncate de pe ISS în 2021 şi care ar fi trebuit să reintre în atmosfera terestră „fără niciun pericol”. Obiectul în cauză, cu o greutate de aproximativ 700 de grame, este fabricat dintr-un aliaj metalic numit Inconel.

Un incident asemănător în 2022

A mai avut loc un incident asemănător în 2022. Autorităţile australiene au confirmat că un deşeu spaţial carbonizat, care a căzut peste un ţarc de oi, provenea de la un dispozitiv al companiei SpaceX.

Bucata de metal, care s-ar fi prăbuşit pe Pământ pe 9 iulie 2022, a fost descoperită în Dalgety, un sat australian din New South Wales, Sydney. „E în acelaşi timp interesant şi straniu”, a declarat Brad Tucker, un astrofizician care s-a deplasat la faţa locului după ce a fost contactat în iulie de câţiva agricultori locali.

A fost ca în filmul „2001: A Space Odyssey”

El a spus că descoperirea acelui fragment metalic pe un câmp i-a adus aminte de filmul SF „2001: A Space Odyssey”.

Agenţia spaţială australiană a confirmat într-un comunicat că deşeul spaţial provenea de la o misiune desfăşurată pe orbită de SpaceX, o companie deţinută de Elon Musk.

Brad Tucker a spus că această bucată de metal face parte din secţiunea abandonată a capsulei Crew-1 în timpul reintrării sale în atmosfera terestră în 2021. Alte deşeuri spaţiale au fost găsite pe terenuri învecinate şi este posibil ca şi ele să aibă legătură cu aceeaşi misiune a companiei SpaceX.