Evenimentul Zilei > Actualitate > NASA este în alertă. Un asteroid imens este în curs de coliziune cu Pământul. Se va întâmpla vineri? | VIDEO
NASA este în alertă. Un asteroid imens este în curs de coliziune cu Pământul. Se va întâmpla vineri? | VIDEO

NASA este în alertă. Un asteroid imens este în curs de coliziune cu Pământul. Se va întâmpla vineri? | VIDEO

NASA este în stare de alertă, după ce a constatat că un asteroid imens, 2014-YB35, va trece vineri pe lângă Pământ cu viteza de 23.000 de metri pe oră.

Un astfel de “asteroid-mamut” este capabil să distrugă o ţară întreagă dacă se loveşte de Pământ. Această rocă are un diametru de 1.000 de metri şi specialiştii susţin că va trece destul de aproape de Pământ. Adesea, meteoriţi de mici dimensiuni trec pe lângă Pământ, dar un astfel de meteorit, de asemenea dimensiuni, trece doar o dată la 5.000 de ani, spun astronomii.

Un joc

Un impact cu planeta noastră ar produce o forţă explozivă echivalentă cu peste 15.000 de milioane de tone de TNT. Totuşi, specialiştii susţin că nu se va produce un impact, chiar dacă obiectul va trece la o mică distanţă de planeta noastră. Un impact ar declanşa schimbări dramatice în ce priveşte climatul, ar provoca mari cutremure şi tsunami, ducând la eradicarea unor comunităţi întregi.

Dacă acest asteroid ar lovi Pământul, ar face ca impactul din 1908, al meteoritului de la Tunguska, Siberia, să pară un joc. Acel asteroid avea un diametru de doar 50 de metri, dar a pus la pământ 80 de milioane de copaci şi a trimis o undă de şoc în întreaga Rusie având 5 grade pe scara Richter. Experţii susţin că este doar o problemă de timp ca un asteroid capabil să pună capăt vieţii pe Pământ să lovească planeta noastră.

Bill Napier, profesor de astronomie la Universitatea din Buckinghamshire, a declarat pentru Express că este un "risc foarte real" ca un asemenea asteroid să lovească Pământul. Mai exact a subliniat că "aceste evenimente sunt foarte rare, dar reprezintă totuşi o ameninţare”.

Asteroidul 2014-YB35 a fost reperat pentru prima dată de Sky Survey Catalina la sfârşitul anului trecut.