NASA caută noi forme de viață în Univers. Sonda Clipper va călători cinci ani pânâ la satelitul Europa

NASA caută noi forme de viață în Univers. Sonda Clipper va călători cinci ani pânâ la satelitul Europa Sursa foto: Instagram/NASA

NASA a prezentat recent sonda interplanetară special construită pentru a descoperi ce se petrece sub scoarța unui satelit natural al planetei Jupiter. Pentru sonda Clipper, Administrația Națională Aeronautică și Spațială a alocat un buget de 5 miliarde de dolari.

NASA pregătește o misiune de amploare

În luna octombrie NASA urmează să lanseze sonda Clipper cu o rachetă Falcon Heavy a companiei Space X, deținută de miliardarul Elon Musk. Sonda inter-planetară are ca destinație satelitul natural Europa al Planetei Jupiter. Dispozitivul va porni într-o călătorie care va dura cel puțin cinci ani. Dacă totul va decurge conforma planului, Clipper va trece pe lângă Marte și va ajunge la destinație în 2031-2032.

„Una dintre întrebările fundamentale pe care NASA vrea să le înţeleagă este aceasta: suntem singuri în cosmos?. Dacă dovada unei forme de viaţă va fi descoperită, ar fi un progres uriaş în înţelegerea gradului în care este răspândită viaţa în Univers, a declarat Bob Pappalardo, coordonatorul ştiinţific al misiunii.

Pentru moment sonda americană este ținută într-un mediu steril la centrul Jet Propulsion Laboratory din California. Doar angajații care poartă costume speciale de protecție au acces la centru respectiv. NASA a luat măsuri sporite de precauție pentru ca niciun microb de pe Terra să nu ajungă pe suprafața satelitului Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News
NASA începe o nouă misiune

Sursa Foto: NASA

Buget de 5 miliarde pentru sonda Clipper

Odată ajunsă la destinație, sonda inter-planetară Clipper va realiza o analiză detaliată a satelitului Jupiter, de mărimi similare cu Luna. Cercetătorii bănuiesc că stratul de suprafață al satelitului Europa este acoperit de apă înghețată.

„Dispunem de instrumente precum camere foto, spectrometre, un magnetometru şi un radar care pot (...) să pătrundă prin gheaţă. Să ajungă la apa lichidă şi să revină la suprafaţă pentru a ne spune cât este gheaţa de groasă şi unde se situează apa lichidă", a adăugat Bob Pappalardo.

Omenii de știință sunt familiarizați cu faptul că și în climatele extreme de pe Pâmânt există mici forme de viată, prin urmare se așteaptă ca și pe Europa să identifice micro-organisme.

„Dacă lunile din jurul planetelor îndepărtate de stelele lor pot să găzduiască viaţa, atunci eu cred că numărul posibilităţilor din Sistemul Solar, din Univers, ca viaţa să fie prezentă, creşte considerabil", a declarat Jordan Evans, şef de proiect în cadrul misiunii Europa Clipper.

Rachetă SpaceX

Sursa foto: X (Twitter)

NASA estimează că va termina misiunea Europa Clipper în 2034

Misiunea nu va fi deloc ușoară, dat fiind faptul că un uriaș câmp de radiații înconjoară satelitul Europa. Instrumentele sondei Clipper ar putea fi avariate de câmpul de radiații. Radiații care echivalează cu 100.000 radiografii toracice la fiercare rotațile realizată în jurul obiectivului.

Datele colectate de scondă vor ajunge pe Pământ în 45 de minute. O altă provocare pentru misiunea care a început la finalul anilor 90 constă în timpul limitat de funcționare a sondei Clipper. Misiunea ar trebui să se finalizeze undeva în jurul anilor 2034, când sonda atinge durata maximă de funcționare.

„Când vom fi terminat cu misiunea ştiinţifică, modalitatea de distrugere a sondei va consta în prăbuşirea ei pe un alt corp ceresc din sistemul Jovian ce va fi disponibil pentru acest aparat. Pentru moment, NASA prevede să direcţioneze sonda Clipper către Ganymede. Cel mai mare satelit natural al planetei Jupiter", a mai spus cercetătorul american, potrivit Agerpres.