Misiunea Artemis Moon a NASA îi va pregăti pe astronauți pentru un drum lung pe Lună.
Astfel, NASA a plinificat pentru misiunea Artemis Moon o drumeție pentru astronauți, iar aceștia vor parcurge pe jos cel mult 16 kilometri pe Lună.
Aceasta este de peste 16 ori mai departe decât cât au mers primii oameni care au aterizat pe Lună.
În 1969, Buzz Aldrin și Neil Armstrong s-au aventurat doar aproximativ 3.300 de metri pe suprafața lunară. Misiunea Artemis este programată să aterizeze pe polul sudic al Lunii în 2024. Printre altele, astronauții vor căuta gheață și apă de Lună.
Drumeția la picior pe Lună i-ar putea ajuta pe astronauți să observe lucruri noi în peisaj, precum și să ajute la căutarea apei.
Deși distanța de 16 kilometri este destul de obositoare pe Pământ, NASA ar putea să modernizeze costumele astronauților, însă acestea vor trebui să reziste la temeperatura scăzută de pe Lună.
Noul costum este denumit unitatea de mobilitate extravehiculară de explorare (xEMU). Se bazează pe costumele purtate pe Stația Spațială Internațională, precum și pe cele purtate în misiunile Apollo.
NASA nu a debarcat astronauți pe Lună încă din misiunea Apollo 17 din 1972. Inginerul de sisteme NASA EVA, Natalie Mary, a declarat într-o recentă ședință a comitetului: „Aici vom testa tehnologii, vom folosi lecțiile învățate de la UEM și, evident, Apollo, pentru a ajunge în 2024”.
Altfel, NASA a bătut palma cu firma Astrobotic în vederea realizării unui rover care va avea sarcina de a căuta apă la polul sud lunar. noul robot, care va purta numele „VIPER”, va fi cel care va deschide drumul către misiunile cu astronauți pe suprafața lunară, startul fiind din 2024. Baza de pe Lună va mai fi folosită și pe post de „popas” pentru viitoarea explorare a planetei Marte.
Roverul conceput de firma din Pittsburgh va avea misiunea de a găsi indicii despre cum apa înghețată de pe Lună va putea fi folosită de astronauți pentru a supraviețui acolo. Misunea rover-ului se va întinde pe durata a 100 de zile, va parcurge câțiva kilometri și va folosi cele patru instrumente științifice pentru a proba diverse medii de sol.
De asemenea, „VIPER” va colecta date, printre care și locația și concetrația de gheață, care vor fi folosite pentru a realiza primele hărți în ceea ce privește resursele de apă ale Lunii. Totodată, aceste date procesate de „VIPER” vor folosi pentru selecția viitoarelor locații de debarcare pentru misiunile Artemis, care presupun instalarea de baze lunare cu echipaj uman.
Compania selectată va fi responsabilă pentru serviciile end-to-end pentru livrarea VIPER, inclusiv integrarea cu lander-ul său, lansarea de pe Pământ și aterizarea într-o regiune polară pe Lună la sfârșitul anului 2023. Rover-ul „VIPER” va fi dotat și cu un burghiu cu care se va putea fora circa trei metri în suprafața lunară.