Evenimentul Zilei > Actualitate > NASA a descoperit un asteroid de mărimea World Trade Center care se îndreaptă spre Pământ
NASA a descoperit un asteroid de mărimea World Trade Center care se îndreaptă spre Pământ

NASA a descoperit un asteroid de mărimea World Trade Center care se îndreaptă spre Pământ

NASA a descoperit roci spațiale gigantice care vor ajunge pe orbita Pământului cu cinci zile înainte de Crăciun.

Asteroidul, cunoscut sub numele de 216258 2006 WH1, va fi cel mai aproape de Pământ pe 20 decembrie – cu câteva zile înainte de Crăciun. Stânca spațială de 540 de metri are aceeași dimensiune ca World Trade Center și ar putea provoca daune majore.

Se crede că asteroidul se îndreaptă spre Pământ cu o viteză de 43.200 km/h. Traiectoria asteroidului ar putea fi influențată și de un fenomen natural cunoscut sub numele de efectul Yarkovksey. Efectul are loc atunci când forța luminii solare ocolește un asteroid într-o direcție sau alta a cursului său natural. Influența sa asupra unui asteroid a fost demonstrată în 2012 odată cu asteroidul 1999RQ36. Oamenii de știință, folosind efectul Yarkovksey, au reușit să estimeze mai exact orbita asteroizilor.

Asteroizii cu diametrul mai mare de 35 de metri reprezintă o amenințare pentru orice zonă, ceea ce înseamnă că 216258 2006 WH1, cu 540 metri în diametru, ar provoca probabil daune pe o suprafaţă uriaşă.

Asteroidul nu a fost încă măsurat pentru a se afla gradul de pericol pe scara Torio ((Scara Torino este o metodă de clasificare a pericolului de impact asociat obiectelor de tip NEO – Near Earth Objects – obiecte apropiate de Pământ, cum ar fi asteroizii și cometele)  şi dacă va fi listat ca o amenințare serioasă,  titrează Express.