Napoleon a revenit acasă post-mortem în 1840

Napoleon a revenit acasă post-mortem în 1840 Portretul lui Napoleon I după ce și-a luat rămas bun de la Fontainebleau , pictură de Paul Delaroche pictat în 1840, Sursa Foto: Dreamstime

Napoleon a revenit acasă post-mortem în 1840. De ce Franța a decis să-și cinstească marele erou?

Napoleon a revenit acasă post-mortem în 1840. De ce Franța a decis să-și cinstească marele erou? La 15 decembrie 1840, Napoleon revenea acasă. Murise pe Sfânta Elena în 5 mai 1821

Napoleon triumf și decădere

Napoleon a domnit ca împărat din 1804 până în 1813 și 100 de zile în 1815, iar din 1793 și până la 1804, a fost general al Revoluției și, ulterior, prim-consul al Franței.

În  1815, a fost exilat în Atlantic pe Insula Sfânta Elena, trăind cu o mică suită la Longwood. Aici, Las Cases i-a scrid memoriile, familia Montholon i-a fost apropiată, ca și servitorul său credincios Marchand, care s-a stins înaintea lui.

Ne puteți urmări și pe Google News

Napoleon a suportat șicanele lui Hudson Lowe, comandantul Insulei, punct britanic între Capul Verde și Colonia Capului din Africa de Sud, esențial pentru navigație.

Napoleon

Sursa: Wikipedia

Eroizat la două decenii după moarte

Monarhia din Iulie, detronată de focul Revoluției din 1848 își dorea un simbol care să nu aducă aminte de momentul 1789. Napoleon crease o monarhie, ruptă de tradiția Bourbonilor. Ori, Louis Phillipe dorea să imprime latura napoleoniană regimului său. De aceea, în 1840, el a dorit să aducă osemintele lui Napoleon în Franța.

Evident, ele trebuiau să fie așezate într-un loc special, nu la Saint Dennis unde dormeau somnul de veci regii Franței.

Așa s-a ajuns la locul numit Le Dome des Invalides, un loc unde exista o biserică dedicată veteranilor invalizi. Biserica adăpostea un așezământ de caritate unde trăiau permanent peste 1400 invalizi din războaiele Franței. Louis Philippe dorea să facă un mausoleu uriaș, pentru un sarcofag uriaș, în care osemintele lui Napoleon să fie aduse. Revoluția din 1848, evoluțiile ulterioare au făcut ca lucrările să dureze 21 de ani. Napoleon s-a odihnit în acest timp în Capela Saint Jerome a Dome des Invalides.

Laetitia Ramolino, veșnic îndoliată murise la 1836, nemaiapucând să vadă sicriul fiului ei repatriat. Un singur mareșal mai trăia atunci, se rugase de medici să îl țină în viață. După ce și-a omagiat împăratul, i-a spus medicului: „bun, acum să ne întoarcem pentu a muri”.

Lucrările la sarcofagul din cuarțit de aventurină, adus din Rusia, au durat până în aprilie 1861, sicriul lui Napoleon fiind încastrat în alte șase sicrie.

Sarcofagul era sprijinit pe blocuri de granit verde aduse din Munții Vosges.

La consacrarea monumentului,  a participat Împăratul Napoleon al III-lea, nepotul împăratului, care a domnit între 1852 și 1870.