Nadia Comăneci: "Suntem capabili să ocupăm locul trei"

Considerată una dintre cele mai mari sportive din lume în secolul XX, Nadia Comăneci rămâne o legendă a gimnasticii feminine. A participat la două Olimpiade şi a cucerit nu mai puţin decât cinci titluri olimpice. A fost prima gimnastă de pe mapamond care a primit, la Montreal, în 1976, nota zece într-un concurs olimpic, notă imposibil de acordat în prezent din cauza schimbării codului de punctaj.

Nadia a vorbit despre Olimpiada de la Beijing, despre şansele României la medalii, dar şi despre perioada în care a făcut istorie pentru gimnastica noastră şi cea mondială.

EVZ: Vei merge în China?

Nadia Comăneci: O să merg la Beijing, unde voi ajunge pe data de 6 august. O să plec împreună cu familia, cu soţul meu, Bart, şi cu băieţelul Dylan. Voi sta la Beijing două săptămâni şi jumătate, pe toată perioada concursului de gimnastică. Voi face şi un show în prime-time pentru canalul Televisa. Voi comenta ceea ce s-a întâmplat peste zi la Olimpiadă.

Cum crezi că va fi organizată această ediţie a Jocurilor Olimpice?

Înainte de Atena, s-a spus că vor fi greutăţi şi nu au fost. Şi despre chinezi s-au spus multe. China a cheltuit mulţi bani pentru a crea un spectacol fabulos. Am înţeles că deschiderea Olimpiadei va fi magnifică, unică.

„La Beijing, va câştiga cel mai bun”

Bela Karoly susţine că se pot repeta practicile murdare de la Jocurile moscovite din anul 1980. Ce părere ai?

Acum 30 de ani, la Moscova era alt sistem. La Beijing, va câştiga cel mai bun. S-a schimbat şi codul de punctaj, iar arbitrii sunt mai valoroşi şi mai serioşi. Competiţia va fi de o amploare mai mare în comparaţie cu ediţiile anterioare.

Ce echipă feminină are şanse să-şi adjudece titlul olimpic la gimnastică?

Echipa Statelor Unite este o candidată serioasă la câştigarea medaliei de aur. Lotul americanilor este extrem de bun, dar şi chinezii vor să ia totul. Vor fi acasă şi cu publicul lângă ei. Cât priveşte România, le-am văzut la lucru doar pe Sandra Izbaşa şi pe Steliana Nistor. În Statele Unite se comentează că singura noastră problemă majoră este paralelul. Nu avem o a treia gimnastă care să pună nota decisivă. După rezultate, suntem capabili să ocupăm locul trei la Olimpiadă. Ar fi un mare succes pentru noi dacă am deveni vicecampioane olimpice.

În trecut, România n-avea rivali

De ce eram mai buni în perioada comunistă?

Atunci nu aveam rival. Concuram şi câştigam la individual compus. Apoi, după plecarea lui Bela în SUA, alţii au aflat secretul nostru şi au devenit mai buni decât noi. S-au pus la muncă, unele ţări au angajat antrenori pe sume frumoase şi au apărut rezultatele. La Montreal, nici eu nu mi-am imaginat că voi avea o asemenea valoare.

Îţi mai aminteşti de Olimpiada din 1980?

Am greşit atunci, la Moscova. După prima zi de calificări, trebuia să adun notele de ieri şi de azi. N-am adunat greşeala de la paralel şi am purtat-o în spate.

În capitala rusă s-a întrerupt concursul.

A fost o pauză de 28 de minute, înainte de afişarea notei mele la bârnă, care a fost calculată aşa cum a fost...

Crezi că puteai face mai multe în acele vremuri?

Nu. Acum aş fi vrut să mai încerc, dar nu mai am 14 ani. Aparatele de azi sunt total diferite. Eu începusem să fac gimnastică pe o bârnă de lemn.

Lumea nu ştie perfecţi în gimnastică

După retragerea antrenorilor Belu şi Bitang de la lot au dispărut treptat şi marile performanţe. Există vreo explicaţie?

Până când Belu a făcut performanţe au trecut şase ani. Trebuie timp. Noi vrem să ni se dea, nu să punem mâna să facem. Noi, pe vremea mea, mâncam aparatele. Acum, după cum am mai zis, ne-au împrumutat alţii sistemul de pregătire.

La ce te aştepţi de la fetele din echipa României?

Mă aştept ca România să stea la aterizare, fiindcă ne-am obişnuit cu perfecţiunea. Aşa ne ştie lumea.

Mai faci gimnastică de întreţinere?

Da. Fac flic-flacuri în plasa elastică. (Râde). Fac fitness o jumătate de oră pe zi. Importantă e şi dieta, ca să îmi menţin greutatea. Mănânc peşte sau carne albă şi mai puţină carne roşie. Când împlineşti 40 de ani, te duci într-o singură direcţie şi trebuie să ai grijă de tine.

Nu te-ar tenta să antrenezi naţionala României?

Ca să antrenezi un lot de gimnastică, trebuie să fii acolo în fiecare zi. Activitatea mea este alta. Mai am şi un copil de crescut. Dacă nu vor mai fi antrenori buni, atunci poate că o să antrenez echipa feminină a României.

Nadia Comăneci

Data naşterii: 12 noiembrie 1961

Palmares: JO de la Montreal 1976 - aur la individual compus, paralele şi bârnă, argint cu echipa, bronz la sol, JO de la Moscova 1980 - aur la bârnă şi la sol, argint cu echipa şi la individual compus, Mondialele din 1978 – aur la bârnă, argint la sărituri.

Singura sportivă care a primit de două ori, în 1984 şi în 2004, Ordinul Olimpic din partea Comitetului Internaţional Olimpic. Primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite.

Vicepreşedinte al Consiliului Director al „Special Olympics”, preşedinte de onoare al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi al Federaţiei Române de Gimanstică, membră a Academiei „Laureus World Sports”