Nababul de la CFR, care nu-și plătește impozitele. Noapteș, mai sărac cu 6,4 milioane de lei

Nababul de la CFR, care nu-și plătește impozitele. Noapteș, mai sărac cu 6,4 milioane de lei

După patru ani de judecată, Alexandru Noapteș a primit o putrenică lovitură fi nanciară. Cât a fost director, un investitor misterios i-a alimentat conturile. Imediat, soția acestuia începea cumpărăturile de lux. În acest timp, nababul nu și-a plătit impozitul pe teren.

Fostul nabab de la CFR, Alexandru Noapteș, a rămas fără 6,4 milioane de lei din avere. Instanţa Supremă a decis confiscarea sumei deoarece familia sa nu o poate justifica.

Răspunderea a fost extinsă și asupra fiicei fostului director, Irina Diana, fiind verificată perioada 2005 - 2009 cât Noapteș a fost director în CFR. Coșmarul acestuia a început în noiembrie 2010, când Agenția Națională de Integritate (ANI) s-a sesizat dintr-un cotidian central, care a titrat pe prima pagină că „Directorul CFR Călători a spart 72.540 $ în trei zile”.

Cum s-a justificat

Ne puteți urmări și pe Google News

Chemat la sediul ANI pentru a da explicații cu privire la sumele de bani pe care nu le putea justifica, Noapteș a venit cu o serie de documente. Astfel, potrivit raportului de evaluare, el ar fi vândut două mașini de teren cu 430.000 de lei, și-ar fi împrumutat propria firmă, Europractic SRL, cu 5 milioane de lei și ar fi cesionat părți sociale în valoare de alte 2 milioane de lei.

Când s-a trecut la verificarea acestor documente, inspectorii au observat că o mașină de teren pe care el susținea că a vândut-o la o firmă nu i-a aparținut vreodată.

Cu referire la cesionarea unor părți sociale, Noapteș a prezentat ordine de plată de doar 1, 36 milioane de lei. Diferența de 638 de mii de lei nu a fost încasată și fostul director a precizat că a renunțat la ea. Cât despre împrumuturile date propriei firme, ANI a constatat că Noapteș a depus doar contractele de împrumut, nu și chitanțele doveditoare.

Impozite neplătite

Ulterior, firma sa i-a alimentat conturile, cu precizarea „restituire împumut”, lucru care iarăși nu a putut fi probat că s-a întâmplat cu adevărat. La data verificării, soții Noapteș aveau declarate două apartamente în București și un teren în Moara Vlăsiei.

În Voluntari, famili a deținea, la data verificărilor, două terenuri. Fostul director figurează cu debite restante faţă de bugetul local, constând în impozit neplătit, în sumă de 4.627 de lei.

În 2006, nababul de la CFR i-a cumpărat fiicei sale o casă în Voluntari cu 200.000 de dolari. Conform contractului, până în 2016, fiica se angaja să-i restituie tatălui această sumă. Nu știm dacă a plătit vreo rată, cert este că fiica lui Noapteș are datorii faţă de bugetul local, constând în impozit neplătit, în sumă de 15.347de lei.

Potrivit raportului de control al averii, în 2005, Noapteș a primit de la un anume Marius Ivan 1.300.000 de lei. Nici acest lucru nu a fost luat în considerare de inspectorii ANI deoarece fostul director nu a prezentat niciun document care să dovedească că acest lucru s-a întâmplat efectiv.

Cheltuieli extravagante

Soția fostului director, Cristina Manuela Noapteș, a cheltuit în intervalul 3 ianuarie – 30 iunie 2006 la București, Roma și Paris suma de 42.005 de lei, în magazinele Prada, Dior, Escada, Montblanc. Până la finalul anului, alți 63.472 de lei s-au topit pe cumpărături de lux de la Vertu, Prada, Dior, Escada, Gucci, Maxmara, cumpărături făcute la Londra, Dubai, Paris, Bucureşti și Roma.

Pe 30 octombrie 2006, într- o singură zi, fostul director a cheltuit 8.248 de euro la New York, în magazinele Armani, Dino Baldini, Lenscrafters, Roberto Cavalli, Sacks Fifth Avenue.

Între 27 și 29 decembrie același an, Noapteș cheltuia 40.997 dolari pe cumpărături de lux la New York.

În 2006, soția milionarului a cumpărat un Lexus în valoare de 56.780 de euro.

Fostul director al CFR Călători a precizat că cea mai mare parte a averii sale provine dintr-o tranzacție cu un teren din Voluntari. Astfel, el ar fi înacasat 1, 1 milioane de euro de la Toyo Motor Center, compus de un teren în suprafață de 2.710 metri pătrați.

Potrivit prevederilor legale, cele 6,4 milioane de lei urmează să fie platite către bugetul de stat în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a deciziei instanței.

Proaspăt căsătorit cu fi ica lui Noapteș, Hrebenciuc Jr. a fost închis

În august anul acesta, Andrei Hrebenciuc se căsătorea cu Irina Noapteș, fata care nu-și plătește impozitul pe casa din Voluntari, casă cumpărată cu banii tatălui.

Cununia civilă a fost oficiată în Primăria Generală, chiar de Sorin Oprescu.

O lună mai târziu, cei doi au organizat o nuntă cu 400 de invitați la palatul Snagov. Potrivit presei, naşii tinerilor căsătoriţi au fost patronul de la CSU Craiova, Mihai Rotaru, şi soţia. Printre invitaţii de la eveniment s-au numărat prim-ministrul Victor Ponta, Dorin Cocoş cu Diana Roibu și Nicolae Badea.

Pe 24 octombrie, Andrei Hrebenciuc a fost arestat, la fel și Viorel Hrebenciuc, tatăl său. Cei doi sunt implicați în retrocedarea frauduloasă a unei suprafețe uriașe de pădure din județul Bacău. Ei urmează să fie trimiși în judecată.