Evenimentul Zilei > Actualitate > În viitor: mai multă apă şi mai puţine zăpezi
În viitor: mai multă apă şi mai puţine zăpezi

În viitor: mai multă apă şi mai puţine zăpezi

"The Guardian" notează că ultimii 50 de ani au constituit cea mai caldă perioadă traversată de Europa într- un mileniu.

Efectele încălzirii globale sunt dramatice şi se produc sub ochii noştri. O aşezare din Marea Britanie dispare, înghiţită de apele mării.
La fel s-ar putea întâmpla în 30 de ani şi cu oraşe mari, cum ar fi Londra. Cei mai "fierbinţi” zece ani s-au petrecut din 1995 şi până în prezent, iar animalele sunt influenţate de caldura globală, dar şi de recentele schimbări de temperatură, notează jurnaliştii de la "The Guardian”.
Consecinţe dramatice
Unele specii, cum ar fimarmotele, ies prematur din hibernare, altele slăbesc, iar ciclurile de împerechere a păsărilor, reptilelor şi broaştelor ţestoase au fost date peste cap.
Potrivit constatărilor meteorologilor şi climatologilor, fenomenele extreme precum tornadele, variaţiile mari şi bruşte de temperatură sau intensificările vântului sunt mult mai frecvente în ultimii ani decât în trecut.
Michael Mann de la Universitatea din Pennsylvania, şi Kerry Emanuel de la "Massachusetts Institute of Technology" prevăd o serie de efecte viitoare ale încălzirii globale. O planetă mai caldă va avea şi mai multe precipitaţii, în opinia lor, dar oamenii nu vor avea capacitatea de a gestiona cantităţile mari de apă. Oamenii de ştiinţă mai spun că, "în ritmul de topire a gheţarilor,aceştia vor disparea cu totul în numai câţiva zeci de ani".
"O planetă mai caldă va avea şi mai multe precipitaţii, dar oamenii nu le vor putea gestiona ."
MICHAEL MANN, Universitatea din Pennsylvania

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: