"N-am fi acceptat sa ne chinuim copilul o viata intreaga"
- Adam Popescu
- 18 decembrie 2007, 02:00
Un cuplu din Zalau il acuza pe medicul Mircea Sasaran, de la o clinica privata, ca nu le-a spus ca vor avea un copil cu malformatii, cu toate ca acestea puteau fi depistate.
Pentru o familie din Zalau, nasterea primului copil s-a transformat intr-o adevarata tragedie. In ciuda faptului ca au apelat la o clinica privata din Baia-Mare pentru monitorizarea sarcinii, copilul s-a nascut cu grave malformatii la maini si la picioare. Medicii spun ca malformatiile puteau fi depistate, insa nu suficient de repede pentru a se face intrerupere de sarcina.
Malformatii la palma stanga si laba piciorului
Dupa ce au fost asigurati ca vor avea un copil perfect, Vlad Galateanu, in varsta de 29 de ani, si sotia sa, Natalia, au constatat, la nastere, ca fetita lor, Ana, sufera de doua malformatii, la palma stanga si la laba piciorului drept (are doar niste „ciucurasi” in locul degetelor). Asta in ciuda eforturilor pe care cei doi parinti le-au facut. Natalia Galateanu s-a prezentat la medicul ginecolog din a 11-a saptamana de sarcina si a fost urmarita la o clinica privata din Baia-Mare de catre ginecologul Mircea Sasaran.
„Am venit din Zalau ori de cate ori a trebuit, pentru ca am preferat sa venim la o clinica privata, cu renume, sa ne asiguram ca o sa fie totul bine. Am platit de fiecare data cate 40 de lei pentru o consultatie, dar nu ne-a interesat cat platim, am vrut doar sa ne asiguram ca totul va fi bine”, spune Vlad Galateanu. Femeia a facut, practic, naveta de la Zalau la Baia-Mare, tocmai pentru a beneficia de ingrijiri medicale de calitate. Nu si-au dorit decat ca bebelusul lor sa fie sanatos, iar daca lucrurile nu aveau sa stea asa, ar fi vrut sa afle la timp. „Sunem crestini si suntem religiosi, dar daca am fi aflat la timp, nu am fi acceptat sa ne chinuim copilul o viata intreaga”, mai spune tatal, lasand sa se inteleaga faptul ca ar fi decis sa intrerupta sarcina.
Medicul recunoaste ca putea depista boala
Intrebat daca ar fi putut sa-si dea seama despre malformatiile copilului, medicul Sasaran recunoaste ca acest lucru ar fi fost posibil. El insa a gasit si o scuza, si anume aceea ca tanara era prea grasa.
„Nu as putea spune ca nu puteam depista malformatia, dar metodele de investigare prenatale au limitele lor. Aici au intervenit niste conditii mai putin favorizante legate de obezitatea pacientei si de cantitatea de lichid amniotic aflata la limita inferioara, situatie in care investigatia ecografica este foarte dificila”, spune medicul. Mai mult, acesta spune ca parintii nu au anuntat ca in urma cu doua generatii ar mai fi existat antecedente de acest fel, situatie in care ar fi beneficiat de o atentie sporita.
„S-ar fi putut investiga cu metode mai complicate daca ar fi fost o atentionare din partea familiei. Puteau sa declare antecedentele familiale de acelasi gen care au existat cu doua generatii in urma”, declara medicul Sasaran.
Clinica are in dotare un ecograf tridimensional. Totusi, aparatul de ultima generatie nu a fost folosit in cazul Nataliei Galateanu. „Noi il folosim doar in cazuri speciale sau cand stim ca exista antecedente in familie sau la cerere”, a explicat medicul.
„Facem plangere penala”
Pe de alta parte, mai spune medicul, indiferent cand ar fi aflat despre malformatia micutei, ar fi fost imposibil sa apeleze la un avort. „Boala ar fi fost imposibil de depistat in timp util pentru a se fi putut induce un avort terapeutic. Ar putea fi oameni malitiosi care sa ma contrazica, chiar daca sunt convins ca ei nu ar putea depista, la un caz fara un antecedent declarat, o problema asa de mica in momente foarte precoce si care sa dea timp de interventie”, mai spune Sasaran.
Parintii insa sunt de alta parere. „Am fost la clinica Pediatrie II din Cluj. Acolo ni s-a spus ca aceasta boala se putea descoperi la timp. Un alt conferentiar, tot din Cluj, ne-a spus ca era imposibil sa nu vada asa ceva”, relateaza tatal. Vlad Galateanu este hotarat sa faca plangere penala impotriva medicului Mircea Sasaran: „Vreau ca macar oamenii astia din Baia-Mare sa stie ca acolo nu-i de mers, pentru ca nu merg la o clinica de profesionisti”.
DIAGNOSTIC EVZ
Era nevoie de morfologie fetala
Ce s-a intamplat Un cuplu din Zalau acuza un medic de la un cabinet privat din Baia-Mare ca nu le-a spus ca vor avea un copil cu malformatii atat la mana, cat si la picior. In urma ecografiilor si a consultatiilor, parintii au fost asigurati ca fatul este perfect sanatos.
Ce se poate face
Medici consultati de EVZ spun ca principala vina a doctorului acuzat este ca nu a trimis gravida sa faca investigatia de morfologie fetala, in cadrul careia se urmareste si dezvoltarea degetelor. „Aceasta analiza trebuie facuta de un medic specializat in morfologie fetala”, comenteaza specialistii. Doctorul acuzat in acest caz, Mircea Sasaran, nu avea pregatirea necesara ca sa faca astfel de investigatie.
Nu era nevoie de un ecograf 3D pentru a se depista malformatiile, era suficient unul 2D, cum s-a folosit, de altfel, in acest caz. „Morfologia adevarata se face cu ecografe 2D”, mai afirma medicii. Chiar daca s-ar fi depistat problemele, este putin probabil sa se fi dat aprobarea de efectuare a unui avort terapeutic.
Cititi si:
La un pas de a fi ucisa de neatentia medicilor
Batrana lasata sa moara in spitalul din Alexandria
"De ce ai venit aici, sa pun eu gura pe mortaciunea ta?"
Moartea micutei Daria: "tubul vietii" era gol
Cand doctorul nu vine la nastere