O cercetare realizată în luna octombrie 2013, pe un eşantion de 816 respondenţi din mediul urban românesc a dat la iveală ceva surprinzător.
Studiul „În bucătăria românilor – de la raft în farfurie” arăta că bărbaţilor le place să experimenteze reţete, iar reuşitele culinare îi motivează.
Una dintre activităţile care le este cel mai frecvent repartizată bărbaţilor este aceea de a tăia ceapa. Studiul mai arăta că trei sferturi dintre locuitorii din mediul urban consideră că mâncarea gătită în casă este mai sănătoasă decât cea cumpărată. 89% dintre cumpărătorii de alimente au optat pentru produse proaspete şi doar 11% au ales preponderent semipreparate sau mâncare gătită. Iar produsele bio devin din ce în ce mai interesante pentru români: mai mult de o treime (36%) dintre participanţi au apreciat că acestea sunt mai sănătoase. Cu toate acestea, aproape o treime din respondenţi nu iau micul dejun, motivând această decizie prin lipsa poftei de mâncare, precum şi prin lipsa de timp.