Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti, spune că mycoplasma pneumoniae, bacteria care poate provoacă sindromul plămânului alb, nu este nouă și necunoscută.
Mycoplasma pneumoniae este o bacterie, nu un virus, care poate cauza pneumonie și, în cazuri rare, sindromul plămânului alb.
Acesta este un mesajul pe care vrea să-l transmită medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti, care a vorbit despre această infecție la Medika TV, potrivit News.ro.
Sindromul plămânului alb
Medicul a explicat că mycoplasma pneumoniae nu a apărut de curând, ci a fost mereu prezentă printre noi.
„Nu sunt cazuri de import, nu e nimic misterios, nu însemană că a venit această bacterie cu avionul de undeva, ea a fost dintotdeuna alături de noi”, a spus el.
Mycoplasma pneumoniae la microscop. Sursa Foto - Wikipedia Commons
Cazurile de plămân alb, care reprezintă complicațiile sau formele severe de infecție cu mycoplasmă, sunt foarte rare și apar atunci când pneumonia nu este tratată la timp.
Care sunt simptomele la sindromul plămânului alb?
„Ce avem deocamdată la Institutul Matei Balş și în general în țară sunt doar cazuri izolate, nu e niciun motiv de îngrijorare sau să mă gândesc că această infecție explodează sau că va da foarte multe cazuri”, a asigurat Adrian Marinescu.
Pentru a preveni infecția cu mycoplasmă, medicul a recomandat aceleași măsuri ca pentru orice alte boli cu transmitere prin căile respiratorii, cum ar fi gripa sau răceala. Simptomele sunt similare la debut, așa că este important să fim atenți la starea noastră de sănătate și să mergem la medic dacă lucrurile se agravează.
„Cei care sunt în factorii de risc, cei cu boli cronice, cei de o anumită vârstă sau copiii foarte mici ar trebui să dea dovadă de multă prudență, adică dacă starea generală devine proastă la un moment dat, dacă lucrurile se complică, ei reprezintă o urgență și ar trebui să ajungă la spital”, a spus Adrian Marinescu pentru HotNews.
Adrian Marinescu susține că nu este cazul să ne facem griji cu privire la o posibilă pandemie
Adrian Marinescu a vorbit despre boala provenită din China care amenință Europa. Medicul infecționist de la Institutul Matei Balș din Capitală a explicat ce este virusul și cum se răspândește.
„În primul rând, acest nou virus e, de fapt, o bacterie. În al doilea rând, ce se întâmplă în China probabil că pleacă de la presiunea psihologică din pandemie, putem să-i înțelegem că au trecut printr-o perioadă grea. Ce au observat chinezii, într-o perioadă destul de scurtă de timp, faptul că aveau destul de multe cazuri de pneumonie”, a spus Adrian Marinescu.