Muzică pentru copiii bolnavi

O inițiativă a unui om cu suflet mare, Oana Mîndruț, va duce la dotarea tuturor saloanelor din spitalele de pediatrie din Cluj, cu audiotecă. Până atunci, este nevoie de sprijinul oamenilor generoși

Prin campania „Sunet pentru Sănătatea Copiilor!” asociaţia Life Education for All va dota fiecare salon de copii bolnavi cronici (afecțiuni neuromotorii grave, afecțiuni ale rinichilor care necesită dializă, diferite tipuri de cancer, TBC, afecțiuni psihiatrice) din clinicile de pediatrie și spitalele clujene cu o audiotecă: câte 1 audioplayer/salon, căști și cd-uri cu povești pentru copii, muzică pentru copii, muzică clasică sau pur și simplu muzică bună pentru copiii între 0-18 ani cât și cd-uri cu conținut educațional.

FOTO: Un colier care poate fi licitat pe pagina de facebook a campaniei

„Ideea acestei campanii ne-a venit gândindu- ne ce am putea face pe termen lung pentru a uşura suferinţa copiilor grav bolnavi din spitale. Şi am ajuns la concluzia că a folosi meloterapia în cazul copiilor nevoiţi să stea în spital, despărţiţi de familiile lor, cei cu boli grave suferind şi de depresii este un proiect foarte util care va ajuta generaţii întregi de copii”, spune Oana Mîndruț, președintele Asociației Life Education for All. Aproximativ 35% dintre internările anuale reprezintă copii bolnavi cronici care necesită spitalizare între 1-6 luni de zile (cancer, TBC, boli de rinichi care necesită dializă, boli psihice). Aproape jumătate sunt cazuri sociale.

Cu o investiţie minimă (cca 800 de ron/salon) generaţii de copii internaţi vor putea asculta înainte de culcare poveşti, vor putea recupera întro oarecare măsură orele de la şcoală prin intermediul cd-urilor cu conţinut educativ sau vor putea, pur şi simplu, să asculte muzică bună trecându- le, mai repede şi mai puţin urât, timpul.

Licitații

Campania „Sunet pentru Sănătatea Copiilor!” a pornit cu o licitaţie electronică în cadrul evenimentului creat pe pagina de Facebook a asociaţiei Life Education for All unde peste 25 de obiecte și servicii dintre cele mai diverse au fost donate de oameni generoși și așteaptă să fie licitate până în 25 aprilie. Pe 14 mai, între orele 17.00-19.00, va avea loc cel de-al doilea eveniment din cadrul campaniei, în parcul central din oraș. Clujenii vor fi invitaţi, cu mic cu mare, să picteze în natură pentru copiii din spitale. Doritorii vor putea să doneze picturile realizate saloanelor de copii din spitalele clujene şi vor putea face şi o donaţie în bani pentru Campania „Sunet pentru Sănătatea Copiilor!”.

Pe 28 mai, între orele 17.00-19.00, în sala cinematografului Mărăști, va avea loc un concert susținut de copiii talentați ai corului Ministar pentru copiii suferinzi din spitale.

De 1 iunie, organizatorii campaniei speră să poată aduce zâmbete pe fețele copiilor suferinzi.

De ce meloterapie

„Meloterapia este utilzată de foarte mult timp în toate țările civilizate deoarece s-a dovedit științific că are un puternic impact asupra psihicului și fizicului nostru: stimulează eliberarea de endorfine, are efect contra oboselii și durerilor, poate ameliora tulburările mentale, afective. Prin meloterapie se îmbunătățește calitatea somnului, se reduce stresul și depresia, se reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Desigur că muzica nu vindecă boala, dar ajută la atenuarea efectelor colaterale ale acesteia. Gândiți-vă cât de mult poate însemna pentru un copil de 4-5 ani nevoit să stea cu lunile în spital și despărțit de familia lui să poată să asculte seara, înainte de culcare o poveste”, ne spune inițiatorul proiectului.

Cum puteți ajuta

Puteți să donați oricât în contul Life Education for All- RO- 69btrlroncrt0268430201 deschis la Banca Transilvania Cluj, cu mențiunea „donație campanie Sunet pentru Sănătatea copiilor”. Dacă aveți o firmă puteți dona până la 20% din impozitul pe profit din ultimii 7 ani -puteți să va convingeți prietenii, colegii de muncă să doneze oricât de puțin. De asemenea, puteți dona cd-uri audio cu povești, cărți sau muzică pentru copii, pe adresa asociației: Ciucea, jud. Cluj, str. Crasna nr 26.

FOTO:Lucrare de Victor Apostu, care poate fi licitată, în beneficiul copiilor suferinzi, din spitale