Muzica lui Enescu ajunge în inima vechiului Edinburgh

Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, experţi în repertoriul cameral enescian, duc music alui George Enescu în inima vechiului Edinburgh.

După vernisarea cu succes a expoziţiei „Artişti români în colecţia Demarco”, ce a avut loc sâmbătă la vestitul Centru Cultural Summerhall, „Zilele Culturii Române la Edinburgh”, festivalul artelor româneşti organizat în Scoţia de Institutul Cultural Român din Londra, continuă luni, 12 octombrie, cu un concert de gală avându-i ca protagoniști pe violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, experţi în repertoriul cameral enescian.

Evenimentul va reuni, în sala de concerte de la Playfair Library, cea mai frumoasă dintre sălile Vechiului Colegiu al Universităţii din Edinburgh, un auditoriu alcătuit din membri ai Parlamentului şi ai instituțiilor administrative locale, personalităţi ale diplomaţiei şi vieţii culturale româneşti şi scoțiene, membri ai comunităţii de români din regiune şi, desigur, public meloman larg. E.S. dl. Mihnea Motoc, Ambasadorul României în Regatul Unit, aflat în prima vizită oficială în Scoția, va rosti cuvântul de deschidere.

Programul recitalului este gândit ca un dublu omagiu adus geniului tutelar al componisticii românești, George Enescu, şi profesorului său francez Gabriel Fauré, reflectând corespondențele de adâncime dintre creațiile cei doi compozitori prin două lucrări: Sonata pentru vioară nr. 3 în la minor, op. 25, „în caracter popular românesc”, de Enescu, și Sonata pentru vioară nr. 1 în la major, op. 13, de Fauré.

Violonistul Remus Azoiţei, descris de The Strad ca „un virtuoz lipsit de inhibiții, cu suflet și o tehnică fabuloasă”, este absolvent al Conservatorului din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski și fost bursier al renumitei Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay, Masao Kawasaki şi Itzhak Perlman. A concertat de-a lungul anilor în săli prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall din Londra, Teatro La Fenice din Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Wiener Konzerthaus. Este profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, director artistic al Societății Enescu din Marea Britanie și colaborator apropiat al Institutului Cultural Român din capitala britanică.

Pianistul Eduard Stan, pe care Frankfurter Allgemeine Zeitung îl lăuda pentru „deosebitul simț al tonalității și culorii muzicale”, a studiat la Academia de Muzică din Hanovra sub îndrumarea lui Arie Vardi. Cariera concertistică l-a purtat pe cele mai importante scene din Europa și Statele Unite, printre care Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Wiener Konzerthaus, Salle Cortot din Paris, Teatro La Fenice din Veneţia, Carnegie Hall din New York și Kennedy Center din Washington DC.

Cei doi muzicieni colaborează cu succes de peste un deceniu, evoluând împreună cu numeroase ocazii și fiind, totodată, coautorii singurei serii de înregistrări cu integrala lucrărilor pentru vioară şi pian ale lui George Enescu, lansată de Hänssler Classic în 2007-2008 și primită cu elogii de presa de specialitate („o colecție de prima-mână” - The Grampohone; „un set de înregistrări exemplar” - The Washington Post).

Organizat de Institutul Cultural Român din Londra, cu sprijinul Ambasadei României şi al Biroului Consular al României la Edinburgh, precum şi al mai multor parteneri scoţieni şi români, programul „Zilelor Culturii Române la Edinburgh” va continua, până în 17 octombrie, cu evenimente dedicate filmului, teatrului, literaturii, muzicii și culturii tradiționale.