Muzeele, în mare pericol. Avertismentul unui cunoscut manager

Avertisment ce vizează muzeele. Sursă Facebook

Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, a declarat, vineri, că 45% dintre muzeele din România "vor dispărea pur şi simplu", dacă proiectul de ordonanţă privind reducerea deficitului bugetar ar intra în vigoare.

Avertisment, muzeele sunt în pericol, afirmă Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu.

"Există un proiect de ordonanţă a Guvernului, care urmăreşte distrugerea muzeelor României. Dacă această ordonanţă de urgenţă va intra în vigoare, 45% din muzeele României vor dispărea pur şi simplu. Va fi un atentat la cultura naţională şi la identitatea culturală a României.

Aceasta este o poziţie pe care eu am inserat-o într-un apel adresat Guvernului României în numele a cinci organizaţii neguvernamentale care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural naţional al României şi suntem hotărâţi să mergem împotriva Guvernului până la capăt. Deci nu vom accepta niciun fel de decizie care va afecta cultura română. Nu vreau ca Guvernul României să reducă deficitul bugetar pe seama noastră", a spus Niţulescu.

Managerul MNŢR a acuzat împrumuturile realizate "în mod nesăbuit", dar şi "adoptarea a tot felul de pensii pentru nişte oameni care nu le merită şi tot felul de acte avansate pentru nişte indivizi ca cei de la ASF".

Care este marele pericol pentru muzee

"Nu pe seama noastră, care suntem purtătorii identităţii culturale naţionale", a mai spus managerul MNŢR.

Virgil Ştefan Niţulescu a participat, vineri seară, la vernisajul expoziţiei de pictură "Flăcări şi corăbii, mărturii din Banat şi Transilvania", a artistului şi restauratorului Ioan Muntean de la Muzeul Naţional Brukenthal, deschisă în Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului.

Mai multe organizaţii profesionale şi ale societăţii civile active în domeniul protejării patrimoniului cultural solicită Guvernului, printr-un apel, renunţarea la măsurile de ''amputare'' a sistemului instituţional al culturii şi la descentralizarea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură.

"Luând act de informaţiile comunicate în mass-media referitoare la intenţia Guvernului de a introduce în pachetul de măsuri fiscal-bugetare anunţate, menite să reducă deficitul bugetar, o serie de măsuri cu impact negativ grav asupra sistemului instituţional din domeniul culturii şi al protejării patrimoniului cultural, între care desfiinţarea sau comasarea de instituţii - biblioteci publice, teatre, muzee, centre şi aşezăminte culturale - şi descentralizarea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură, comunicăm dezacordul nostru ferm faţă de aceste propuneri şi solicităm abandonarea lor.

Ne manifestăm în acelaşi timp deschiderea şi disponibilitatea de a contribui, alături de instituţiile statului, la înţelegerea corectă a situaţiei actuale a sectorului şi la identificarea de soluţii pozitive şi aplicabile", se arată în apelul transmis joi către Agerpres.

Propuneri pentru rezolvarea impasului

Potrivit sursei citate, orice măsuri se vor propune, ele vor trebui să rezulte dintr-o analiză serioasă, care să identifice problemele, să formuleze soluţii şi să le analizeze impactul potenţial.

Apelul este semnat de 31 de organizaţii profesionale şi ale societăţii civile active în domeniul protejării patrimoniului cultural, printre care UNRMI / Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, preşedinte Gabriela Carpov; UNArte-CROA / Universitatea Naţională de Arte - Conservare şi Restaurare, director Maria Dumbrăvician; OAR / Ordinul Arhitecţilor din România, preşedinte Ştefan Bâlici; UAR / Uniunea Arhitecţilor din România, preşedinte Ileana Tureanu; RNMR / Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, preşedinte Ciprian Ştefan; ICOMOS România, preşedinte Irina Iamandescu şi DoCoMoMo România, preşedinte Ana Maria Zahariade.