Mutările lui Trump, în avantajul României. Explicația unui analist
- Mădălina Sfrijan
- 23 mai 2025, 13:42

Donald Trump pare să fi găsit strategia potrivită pentru a contracara alianța Moscova-Beijing. Potrivit analistului Ștefan Popescu, președintele american a reușit să răstoarne echilibrul de forțe într-o competiție extrem de strânsă, în care Statele Unite riscau să piardă teren. În același timp, cele mai recente semnale venite dinspre Washington sunt extrem de favorabile pentru România.
Ce strategie are Trump
După revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump și-a propus să rupă legătura dintre Rusia și China, într-un context în care Washingtonul consideră că Beijingul este principalul său adversar. Aceasta ar reprezenta o confirmare a politicilor sale, mai ales că, în timpul administrației Biden, cele două țări au format o alianță fără precedent.
Conform doctrinei lui Henry Kissinger, menținerea unei distanțe între Rusia și China, pentru a preveni o coaliție împotriva Statelor Unite, a fost respectată cu rigurozitate de toate administrațiile anterioare, până la mandatul lui Joe Biden. Aceasta a fost o preocupare constantă de-a lungul anilor, având în vedere că experții au avertizat că Statele Unite nu ar fi pregătite să facă față unui conflict cu alianța China-Rusia.
A reluat legăturile cu Moscova
Strategia lui Donald Trump a fost simplă. Ignorând criticile din partea rivalilor politici din Statele Unite și nemulțumirile din Europa, el a ales să negocieze direct cu Putin și să facă anumite concesii.
În plus, președintele republican a neglijat relațiile cu Ucraina și a dat asigurări că va restabili legăturile comerciale cu Moscova, un pas avantajos pentru companiile din ambele țări. Primele efecte ale acestei abordări încep să se facă resimțite.
Politicile lui Trump încep să dea roade
După ce administrația Trump a anunțat dezvoltarea unui sistem avansat de apărare antirachetă, numit „Golden Dome” („Cupola de Aur”), menit să schimbe radical echilibrul de forțe în spațiu, China a acuzat Washingtonul că proiectul perturbă echilibrul strategic global.
Cu toate acestea, pentru prima dată în ultimii ani, Rusia a adoptat o poziție mai neutră și nu a criticat vehement Statele Unite. Astfel, politica lui Trump de a slăbi alianța dintre Beijing și Moscova începe să dea roade. Analistul politic Ștefan Popescu consideră că administrația Trump începe să își atingă obiectivele, dincolo de criticile primite în ultimele luni.
„Ultima convorbire telefonică Vladimir Putin-Donald Trump, mai exact comunicatul dat în urma acestei convorbiri telefonice ne arată că negocierile ruso-americane continuă. Semitonul este mai degrabă pozitiv pentru Federația Rusă, cu atât mai mult cu cât observăm și o intensificare a operațiunilor militare rusești pe frontul din Ucraina, fără o reacție pe măsură din partea administrației americane. Totuși această administrație Trump, cu toate reproșurile pe care le putem face, are o serie de reușite”, a spus el.
Parteneriatul ruso-american
Analistul susține că strategia lui Trump este orientată spre parteneriatul cu Rusia.
„Și în acest moment politica lui Trump nu este în direcția unui parteneriat ruso-american, nicidecum, ci al unei amenajări a intereselor americane și rusești și evitarea ca Rusia să devină un stat satelit, o putere satelit ghidată de China și subordonată Chinei. Acesta este obiectivul, cred, fundamental și realist al administrației americane. Ideea de la Washington este împiedicarea satelizării Federației Ruse, astfel încât aceasta să nu mai fie nevoită să-i facă Chinei concesii foarte mari”, spune expertul.

Trump - Putin / sursa foto: dreamstime.com
În timp ce țările din Uniunea Europeană sunt concentrate asupra negocierilor de pace din Ucraina, Washingtonul nu ar mai pune acest aspect pe lista priorităților. În viziunea sa, atenția americanilor rămâne asupra regiunii Indo-Pacific și a Orientului Mijlociu.
Reușitele liderului american
Potrivit expertului, Donald Trump a urmărit să se asigure că Rusia nu se va alinia Chinei în două dosare majore: cel al Arcticii și cel al Orientului Mijlociu.
„Practic, Donald Trump a următit să se asigure că Rusia nu va merge pe mâna Chinei în două mari dosare, pe zona Arctică și pe zona Orientului Mijociu”, a continuat el.
Expertul susține că rezultatele sunt deja vizibile.
„Și observăm deja anumite deschideri, deschiderile care au loc pe prețul mondial al petrolului, mărirea producției de petrol care s-a făcut și cu acceptul Federației Ruse, care este parte a alianței OPEC Plus și Arabiei Saudite. Și, bineînțeles, negocierile directe portate cu Iranul, unde și aici trebuie să vedem o anumită discuție și cu Federația Rusă, având în vedere parteneriatul strategic pe care Iranul are cu această țară”, mai spune el.
Ce așteptări au americanii
Ștefan Popescu susține că așteptările americanilor sunt realiste.
„Vorbim de o direcție realistă, turneul din 13-16 mai din Orientul Nijociu, din Monarhiile Sunnite, a ocolit Israelul și a pus în evidență ce înseamnă doctrina America First, care înseamnă un realism asumat, o abandonare a messianismului care caracteriza în mod tradițional administrația americană și un semnal foarte interesant apropo de renunțarea la politica de promovare a democrației și de acceptare a regimurilor politice din state așa cum sunt ele. Relații cu alte cuvinte, cu statele și mai puțin cu regimurile politice”, susține Ștefan Popescu, potrivit Adevărul.
Semnal bun pentru România
Pentru România, o destindere a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite nu ar părea, la prima vedere, un semn pozitiv. Totuși, analistul susține că nu ar trebui să existe temeri în acest sens.

Steagurile SUA-România. Sursa foto: Grafikwebvideo | Dreamstime.com
Potrivit expertului, mesajul transmis de Donald Trump României, imediat după alegeri, este unul optimist. Deși a fost formulat într-un ton rezervat, acesta arată că Statele Unite nu au de gând să își abandoneze aliații. Totodată, numirea promptă a noului ambasador reprezintă un semnal favorabil în această direcție.
„Unul dintre aceste semne bune pentru România este dat, și cred că este bine mai cu seamă în contextul actual să-l amintim, numirea foarte rapidă a unui ambasador la București, care are linie directă cu Casa Albă. Acest fapt reprezintă fără niciun dubiu un semnal de interes pentru România, inclusiv comunicatul care a fost publicat de președintele Donald Trump pe rețeaua sa Truth Social, despre parteneriatul militar și de securitate. Ceea ce marchează un jalon la Marea Neagră”, a afirmat el.
Relațiile cu SUA
Astfel, România reușește să păstreze neafectate relațiile cu principalul său partener strategic, Statele Unite ale Americii. Importanța acestui parteneriat bilateral crește și mai mult, având în vedere că SUA reprezintă garantul securității nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă.
„Eu cred că trebuie să punem într-un context mult mai larg și cred că acest comunicat alături de numirea imediată a noului ambasador reprezintă două succese notabile pentru România. Acest lucru arată că relațiile bilaterale nu au fost compromise”, a adăugat expertul.
Avantajul României
El atrage atenția că ideea alegerii între UE și SUA nu ar trebui luată în calcul.
„Și încă un aspect care mi se pare important, dacă este să lărgim discuția, este că s-a evitat, la nivel oficial, contrastul între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Pentru că era, este o pistă foarte periculoasă către care unii formatori de opinie, analiști ne îndreaptă când susțin că trebuie să alegem între Uniunea Europeană și SUA, respectiv între Franța și Statele Unite. Însă nu suntem obligați să facem o alegere de acest gen care ar fi garanția izolării noastre, dacă începem cu asta”, a mai spus Ștefan Popescu.
El consideră un semn încurajator faptul că România participă activ la inițiativele lui Emmanuel Macron, în paralel cu relansarea relațiilor cu SUA.
„După mine acesta este un alt semnal, acest echilibru de participare la coaliția de voință, la inițiativele președintelui francez Emmanuel Macron și în același timp restartarea relației cu Statele Unite. Și o spun eu care sunt de obicei critic, dar aici este chiar un punct care trebuie apreciat. Și o spun ca român, e un aspect pozitiv pentru România, dar nu e receptat ca atare. pentru că noi avem tendința să reducem totul la rivalitățile noastre dâmbovițene”, a încheiat Ștefan Popescu.