O variantă luată în calcul de bulgari este revânzarea echipamentelor pentru reactor construite de Atomstroyexport, pentru care au început discuţiile cu o superputere mondială. 


De când instanţa internaţională a decis că trebuie să achite ruşilor suma de 550 milioane euro, autorităţile de la Sofia au început să caute o “a treia ţară” care să cumpere echipamentele de care Bulgaria nu mai are nevoie, uitându-se în special către Iran şi India. 

Vicepreşedintele Iranian şi preşedintele Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, Ali Akbar Salehi,  a declarat, potrivit Novinite.com, că ţara sa analizează propunerea primită de la bulgari, care vrea să vândă echipamentele nucleare nefolosite “la un preţ bun”. Potrivit acestuia, proiectul centralei nucleare de la Belene a fost anulat din cauza crizei financiare. 

El a negat zvonurile potrivit cărora Iran ar putea cumpăra inclusiv echipamente second-hand de la centrala nucleară. Iran caută să îşi extindă centrala sa nucleară de la Bushehr, un proiect la care colaborează cu Rusia. 

Iranul nu a refuzat încă oficial să cumpere reactorul bulgăresc. O vizită a unei delegaţii din Bulgaria la Teheran săptămâna trecută a inclus discuţii pentru o posibilă înţelegere, dar cu niciun acord concret încheiat.