Din ce in ce mai multi romani isi doresc un corp perfect. Dar in spatele unui corp impecabil se afla, de multe ori, dependenta de steroizi.
Tot mai multi tineri abuzeaza de consumul de medicamente anabolizante (substante interzise) pentru a-si construi un corp perfect intr-un timp scurt. Efectele acestora asupra organismului pot fi insa fatale.
Presiunea sociala, goana dupa succes cu orice pret ii determina pe multi romani sa devina obsedati de felul in care arata.
In salile de sport din marile orase exista un adevarat comert cu substante de slabit, suplimente alimentare si steroizi. Unele se comercializeaza legal, altele, cele ilegale, se cumpara din vestiar.
Bogdan, un tanar de 29 de ani din Bucuresti, recunoaste ca a avut probleme de sanatate din cauza consumului de steroizi. Baiatul a inceput sa mearga la sala de forta in urma cu zece ani, pe vremea cand era inca elev la liceu: „Eram foarte slab, aveam 60 de kilograme, iar prietenii imi spuneau „Oase”. Imi doream sa arat mai bine, iar intr-a XII-a am mers cu un coleg de clasa la o sala. La inceput am luat-o ca pe o distractie”, spune el.
Zece kilograme in trei luni Bogdan povesteste ca, dupa o perioada de jumatate de an in care se antrena aproape zilnic, isi dorea ca rezultatele sa fie mult mai repede vizibile: „Am inceput prin a lua suplimente proteice, tot felul de prafuri, dar, la un momemt dat, nu ma mai multumeam. Citeam in reviste tot felul de tehnici de marire a masei musculare si am inceput sa iau naposim (n.r. - steroid), pe care l-am cumparat de la farmacie. Pe vremea aceea se elibera fara reteta. Stiam ca nu este bun pentru organism, dar auzisem ca masa musculara se mareste vizibil”.
Desi perioada maxima recomandata pentru consumul acestui medicament este de o luna, Bogdan l-a consumat mult mai mult timp: „In trei luni am luat in greutate zece kilograme. Pe moment ma simteam umflat, aveam energie si cresteam vazand cu ochii”. Efectul acestui anabolizant trecea repede si doza trebuia reinnoita.
„La inceput luam doua-trei pastile, apoi ajunsesem sa iau zece-douasprezece pe zi. Era practic ca un drog”. Singurul efect advers pe care Bogdan il resimtea atunci era faptul ca transpira abundent. Dupa o perioada de trei luni, in care a continuat sa ia acest steroid, tanarului i s-a facut rau: „Mi-am dat ficatul peste cap. Nu puteam sa mai mananc absolut nimic si am slabit instantaneu. Atunci am incetat sa-l mai iau”, spune el.
„Trei ani am resimtit puternic efectele: daca nu dormeam noaptea imi era rau, ficatul meu era mult mai sensibil. Mi s-a parut grav sa nu poti manca nimic si sa ti se faca rau numai de la miros. Mi-am revenit facand sport in continuare, am mancat preparate usoare, dietetice. Acum sunt bine, dar inainte mi se facea, practic, rau de la orice”, adauga acesta. In cele din urma, Bogdan a mers la medic, care a constatat ca are ficatul marit.
Revenind ulterior in sala de antrenament, Bogdan a fost din nou atras de consumul acestor substante interzise si, dupa ce a renuntat la naposim, s-a orientat catre androsten, pe care il procura de la sala de forta.
A renuntat insa in momentul in care un fotbalist a murit - este vorba despre Vrabioru, de la Astra Ploiesti: „M-am speriat. Simtisem efectele pe pielea mea si m-am oprit”, adauga acesta.
Primul loc la suplimente Eduard Adamescu, medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice de la Spitalul „Nicolae Malaxa”, sustine ca in Romania s-a creat „un curent de opinie favorabil acestor suplimente, care nu intotdeauna sunt justificate si care nu intotdeauna ajuta pacientii”. Acesta sustine ca tara noastra se afla printre primele state din lume privind consumul unor astfel de substante.
Medicamentele anabolizante implica riscuri grave pentru sanatate, iar uneori pot fi fatale, intrucat produc dezechilibre hormonale, sustine Adamescu.
„Dozele recomandate sunt pentru anumite afectiuni, iar acesti oameni nu sufera de vreo afectiune. Un organism tanar nu resimte pe moment astfel de „agresiuni”. Amfetaminele intra in clasa drogurilor de risc si sunt interzise de lege. Steroizii nu sunt interzisi, numai ca, in timp, pot sa aiba efecte colaterale destul de pronuntate”.
Printre efectele enuntate de Adamescu se numara virilizarea, accentuarea pilozitatii si ingrosarea vocii la femei, iar la barbati afectiuni ale ficatului, marirea prostatei, formarea sanilor, cresterea tensiunii, dar si a inimii, care poate da nastere aritmiilor, ce pot fi fatale.
„In timp, aceste substante pot fi implicate si in aparitia diabetului zaharat. In momentul in care muschiul nu mai este ajutat de antrenament si efort, masa musculara mare nu mai poate fi sustinuta, iar dozele mari de amfetamine pot produce aritmii cardiace, la fel ca la orice alt consum de droguri”, completeaza el.
„Aceste medicamente se distribuie pentru ca pot fi folosite in anumite circumstante clinice, cu recomandarea medicului. Acolo unde exista un deficit trebuie sa suplinim ceea ce lipseste, dar numai cu recomandarea medicului si nu pentru persoanele sanatoase”.
Medicul specialist atrage atentia si asupra consumului exagerat de proteine, regasit in suplimentele nutritive: „Un aport proteic exagerat inseamna un efort foarte mare pentru rinichi - functia renala este suprasolicitata, pentru ca rinichiul retine deseurile din metabolismul proteic. In acelasi timp, si absorbtia proteinelor este limitata, iar un aport peste o anumita cantitate, de fapt, nu ajuta la nimic. In conditiile unui aport foarte redus de glucide, proteinele sunt utilizate ca forma de energie, si nu pentru constructia fibrei musculare”, completeaza acesta, subliniind ca, desi suplimentele nutritive nu sunt periculoase pentru sanatate, acestea nu tin locul unei alimentatii complete si echilibrate.
„Exista niste limite ale fiecarui organism si totul trebuie facut in limitele permise”, spune doctorul Adamescu, fapt remarcat si de Bogdan, tanarul care a avut probleme de sanatate in urma consumului de steroizi: „La un moment dat nu te mai multumesti cu ceea ce ai, vrei mai mult si din cauza asta ajungi la supradoza. Daca reusesti sa te opresti, sa realizezi ca nu obtii prea mult, e bine. Daca nu, la un moment dat te opresti vrand nevrand”, spune acesta.
Piata neagra, extrem de infloritoare „In Romania, medicamentele care contin substante anabolizante se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala, care se retine in farmacie”, spune Rodica Badescu, vicepresedinte la Asociatia Nationala a Medicamentului (ANM).
Totusi, cei care doresc sa achizitioneze astfel de medicamente le pot procura de pe piata neagra, la noi fiind extrem de ofertanta. O persoana care se ocupa de distributia de steroizi la negru ne-a declarat ca procura medicamentele „direct din farmaciile din strainatate: Turcia, Ungaria, Polonia. Sunt o gramada de tari care le produc pentru a fi folosite in recuperarea dupa o operatie”, a spus acesta.
Clientela, sustine distribuitorul, este una vasta, de la sportivi de performanta pana la barbati care au probleme sexuale ori parinti ai caror copii nu se dezvolta normal. El sustine ca efectele adverse apar numai atunci cand steroizii sunt consumati in exces: „N-au existat cazuri in care aceste medicamente sa aiba reactii adverse. Cel mai frecvent, apar cosuri, dar dispar destul de repede. De obicei, pica in plasa cei care le consuma o perioada mare de timp si cresc doza pentru efecte spectaculoase”.
Distribuitorul, care are o afacere infloritoare, recunoaste ca activitatea pe care o practica „este la limita legala”. Rodica Badescu, vicepresedinte ANM, spune insa ca „fabricarea sau distributia ilegala a medicamentelor este sanctionata in general prin amenda”, iar piata negra este controlata de organele vamale si de politie.
Cazuri fatale
Sportivi care au murit din cauza abuzului de steroizi
> In 1999, Stefan Vrabioru, 23 de ani, fotbalist la Astra Ploiesti, a suferit o hemoragie interna pe teren, care i-a provocat moartea in drum spre spital. In urina lui a fost descoperita metandienona, un steroid anabolizant.
> In 2004, un tanar de 17 ani din Suceava a murit dupa ce a suferit o intoxicatie acuta cu anabolizante, respectiv amfetamina.
> In 2002, britanicul Davey Boy Smith, luptator din wrestling, a murit la 39 de ani din cauza inimii marite, ca urmare a abuzului de steroizi. Un alt luptator, Richard Rood, a decedat din aceeasi cauza.
Anabolizante
Steroizi comercializati in farmaciile din Romania
> Naposimul contine metandienona, este utilizat in cazurile in care este necesara stimularea anabolismului proteic, cresterea masei si tonusului muscular, imbunatatirea troficitatii sistemului osos.
> Androgel, Nebido si Undestor Testocaps sunt indicate in terapia de substitutie cu testosteron pentru insuficienta acestuia.
> Intrinsa (Livensa) este un plasture transdermic ce elibereaza in mod constant cantitati mici de testosteron, care este absorbit prin piele, in sange.
> Lady Bon si Livial sunt indicate in tratamentul simptomelor deficitului de estrogen, la femeile aflate de peste un an la menopauza, precum si in prevenirea osteoporozei la femeile in postmenopauza cu un risc crescut de viitoare fracturi.
> Tribulus terestris (o planta din familia Zygophyllaceae) este adesea considerata a avea efecte anabolizante (pe motiv ca ar creste cantitatea de testosteron din organism), insa dovezile stiintifice in acest sens nu sunt concludente.
Sursa: Agentia Nationala a Medicamentului.
„Dozele recomandate sunt pentru anumite afectiuni, iar acesti oameni nu sufera de vreuna. Un organism tanar nu resimte pe moment astfel de „agresiuni”.” Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
„La un moment dat nu te mai multumesti cu ceea ce ai, vrei mai mult si din cauza asta se ajunge la supradoza. Daca reusesti sa te opresti, sa realizezi ca nu obtii prea mult e bine. Daca nu, la un moment dat te opresti vrand nevrand.” Bogdan, 29 de ani, Bucuresti, fost consumator de substante anabolizante