A fost OMORÂT filosoful Nae Ionescu? ȚIGĂRILE OTRĂVITE, iubita Cella Delavrancea și dușmanul Carol al II-lea
Editura Evenimentul si Capital

A fost OMORÂT filosoful Nae Ionescu? ȚIGĂRILE OTRĂVITE, iubita Cella Delavrancea și dușmanul Carol al II-lea

Autor: | | 3 Comentarii | 17124 Vizualizari

Lider al generației ’30 și personalitate marcantă a perioadei interbelice, Nae Ionescu a avut nu doar o viață tumultoasă, ci și o moarte învăluită în mister.

Într-o cronică literară publicată în luna aprilie a acestui an, în revista Viața românească, poetul și criticul literar Gheorghe Grigurcu aduce în discuție - într-un cadru mai larg al volumului semnat de Aurel Sasu, Cum mor scriitorii români (Casa Cărții de Știință, 2017) - , și episodul morții lui Nae Ionescu.

Iată ce notează criticul Gheorghe Grigurcu:

„O neașteptată cercetare ne-o oferă Aurel Sasu, cu o banderolă funebră. Obiectul său: sfîrșitul vieții scriitorilor noștri. E cu putință ca imboldul lucrării să fi fost dat de existența unei similare cărți franțuzești, semnată de Isabelle Bricard, Dictionnaire de la mort de grands hommes, apărută în 1995, tradusă de Adriana Liciu și Sorina Urdoi, sub titlul Dicționarul oamenilor celebri în fața morții, în 2001. (…)

Prin forța lucrurilor o atare scriere are și un vector al senzaționalului. Mister în sine, moartea apare nu o dată în împrejurări nu tocmai limpezi, la intersecția dramatismului său intrinsec cu elemente pe care istoria literară caută a le preciza”.

Asasinat la comanda regelui?

După o scurtă acoladă, firul cronicii lui Grigurcu ajunge la Nae Ionescu: „Un capitol tragic este fără doar și poate cel al victimelor politice. Prima ar putea fi indicată în persoana lui Nae Ionescu: «Cea mai populară explicație a morții lui Nae Ionescu este otrăvirea filosofului din ordinul lui Carol II. Otrava i s-ar fi injectat în țigări».

Într-o primă variantă, otrava i-a fost administrată de un chelner de la Capșa, în alta, de Cella Delavrancea, ultima lui mare iubire. Petre Pandrea vine cu o ipoteză din aceeași categorie. Avînd gripă, filosoful își cheamă doctorul curant. În locul lui sosește un necunoscut, care-i face o injecție fatală. Tot din ordinul lui Carol?

Nae Ionescu fusese implicat în demersurile de readucere a Regelui în țară, apoi tot el, raliat cu legionarii, devine militant activ pentru detronarea lui.

În același spațiu de prezumție senzațională se înscrie și nota din 1938 a lui Vasile Băncilă: «Și pe Nae Ionescu îl vor ucide». O simplă bănuială?

Pagina 1 din 2
Tag-uri: nae, ionescu, muritStirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate