Scandal în Sănătate. Dosar de fraudă la decontarea serviciilor pentru doi medici

Scandal în Sănătate. Dosar de fraudă la decontarea serviciilor pentru doi medici Medici. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marți dimineața, polițiștii din Mureș au efectuat șase percheziții la domiciliile a doi medici într-o anchetă în care aceștia sunt suspectați că, timp de trei ani, au declarat în mod fictiv servicii medicale și au provocat un prejudiciu de două milioane de lei.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș efectuează perchezițiile în acest caz în care sunt investigați doi medici pentru presupuse infracțiuni de înșelăciune și fals în înscrisuri.

Doi medici din Mureș, suspectați de fraudă cu servicii medicale

În intervalul 1 septembrie 2019 - 31 decembrie 2022, spune anchetatorii, reprezentanții a două cabinete medicale din Mureș ar fi înregistrat fictiv servicii medicale, pe care ulterior le-ar fi transmis unei instituții publice de asigurări de sănătate din Mureș pentru a fi decontate.

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a transmis că prejudiciul estimat se ridică la peste 2.000.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La operațiune participă și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Mureș.

Mureș

Sursa foto: CNAS

Fraudă prin concedii medicale fictive

Cazul de la Mureș nu e unul singular. În 2021, DIICOT Neamț a efectuat 16 percheziții înt-un dosar de fraudare a bugetului CNAS prin concedii medicale fictive. Prejudiciul estimat se ridică la circa șase milioane de lei.

În timpul acestor acțiuni, au avut loc trei percheziții la sediile unor instituții, într-un dosar penal referitor la o grupare infracțională organizată, specializată în comiterea de infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual.

În România, a fost identificat și desființat un grup infracțional organizat, ale cărui membri s-au unit în scopul comiterii de fraude împotriva bugetului CNAS.

Acestea au fost realizate prin manipularea reprezentanților instituției în procesul de decontare a concediilor medicale pentru angajații unor societăți comerciale.

Contractarea acestor angajați a fost fictivă, iar firmele au fost înființate exclusiv pentru a obține sumele de bani sub formă de concedii medicale.

Mureș

Sursa foto: Arhiva EVZ

Grupul infracțional acționa prin mai multe metode

Grupul infracțional și-a desfășurat activitatea în mai multe etape. În primul rând, prin angajarea fictivă a unor persoane la anumite firme.

În al doilea rând, prin obținerea de documente medicale, beneficiind de complicitatea unor medici specialiști și medici de familie care au atestat, în mod fals, că persoanele solicitante de concedii medicale suferă de anumite afecțiuni.

Aceste persoane au adresat, în același timp, mai multor case județene de asigurări de sănătate, obținând fraudulos diverse sume de bani.