Muniția cu uraniu sărăcit ajunge în Ucraina, din SUA, spre disperarea lui Vladimir Putin, care știe care sunt efectele acestor proiectile asupra blindatelor Rusiei, Muniţia cu uraniu sărăcit va fi folosită de tancurile Abrams.
Muniţiile cu uraniu sărăcit din SUA vor ajunge în timpul apropiat în Ucraina. Statele Unite au urmat exemplul Marii Britanii pentru a ajuta Kievul să treacă prin liniile rusești în contraofensiva istovitoare.
Gloanțele de 120 milimetri vor fi folosite pentru a înarma cele 31 de tancuri M1A1 Abrams pe care SUA intenționează să le livreze Ucrainei în următoarele luni, potrivit The Guardian.
Ce este muniţia cu uraniu sărăcit
Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de creare a uraniului îmbogățit. Mai rar, ese utilizat în combustibilul nuclear și în arme. Deși este mult mai puțin puternic decât uraniul îmbogățit și incapabil să genereze o reacție nucleară, uraniul sărăcit este extrem de dens. Este mai dens decât plumbul, o calitate care îl face foarte atractiv ca proiectil.
Este atât de dens și are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin blindaj. Şi îl încălzește atât de mult încât ia foc, spune Edward Geist, expert în domeniul nuclear și cercetător în domeniul politicilor la instituția de cercetare non-profit Rand, cu sediul în SUA.
Atunci când este lansată, o muniție cu uraniu sărăcit devine „în esență o săgeată din metal exotic lansată la o viteză extraordinar de mare", a adăugat Scott Boston, analist principal în domeniul apărării la Rand.
Acest lucru înseamnă că, atunci când lovește blindajul unui tanc, aceasta trece prin el într-o clipită înainte de a exploda într-un nor de praf și metal în flăcări. În timp, temperaturile ridicate explodează combustibilul și muniția tancului.
Pericolul pe care îl prezintă obuzele cu uraniu sărăcit
Cu toate că munițiile cu uraniu sărăcit nu sunt considerate arme nucleare, elimină niveluri scăzute de radiații. Aceasta a determinat organismul de supraveghere nucleară al ONU să îndemne la prudență la manipulare. La fel, s-a avertizat asupra posibilelor pericole de expunere.
Uraniul sărăcit este în principal o substanță chimică toxică, spre deosebire de un pericol de radiații. Particulele din aerosoli pot fi inhalate sau ingerate și, deși majoritatea ar fi excretate din nou. Unele pot intra în fluxul sanguin și pot provoca leziuni renale.
Utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenţii precum Coaliţia internaţională pentru interzicerea armelor cu uraniu. Aceasta susţine că există riscuri mari pentru sănătaţii. Inhilarea prafului de uraniu sărăcit poate duce la cancer şi malformaţii congenitale.
Un produs secundar al îmbogăţirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniţie, deoarece densitatea sa extremă oferă cartuşelor capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în blindaj şi de a se autoaprinde.
Statele Unite au folosit muniţie cu uraniu sărăcit în cantităţi masive în războaiele din Golf din 1990 şi 2003 şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999.
Moscova nu a venit deocamdată cu o reacţie publică la decizia SUA de a trimite în Ucraina muniţia cu uraniu sărăcit