Mungiu, pe covorul roşu

Mungiu, pe covorul roşu

Regizorul merge sâmbătă la versiunea europeană a Oscarurilor.

Regizorul Cristian Mungiu mai face un pas spre Oscarurile americane: trece prin cele europene. Covorul roşu se întinde sâmbătă seara, la Berlin, de la ora 20.00, când 1.400 de invitaţi sunt aşteptaţi la Gala Premiilor Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarurilor pe continent. Ceremonia are un aer ceva mai sofisticat decât modelul ei de peste Ocean şi poate anticipa laureaţii la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Anul trecut, „Viaţa celorlalţi“, de Florian Henckel von Donnersmarck, s-a ales cu ambele statuete.

Filmul de Palme d’Or, „4 luni, 3 săptă mîni şi 2 zile“, e nominalizat la trei categorii - cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai scenariu -, iar Anamaria Marinca concurează la trofeul pentru cea mai bună actriţă. „A fost sau n-a fost?“, al lui Corneliu Porumboiu, a fost supus votului spectatorilor, la categoria People’s Choice Award.

Ediţia aniversară, a 20-a, va fi prezentată de Emmanuelle Béart şi de actorul Jan Josef Liefers, iar oaspeţii de onoare sunt Jeanne Moreau şi Liv Ullmann. Cele două actriţe, alături de Maia Morgenstern, vor înmâna statuete câştigătorilor. Gala de la Berlin va fi preluată de postul HBO şi transmisă pe 8 decembrie, de la 20.30. Trofeu pentru Maia Morgenstern Cinemaului românesc i-au trebuit 20 de ani să revină pe lista nominalizaţilor la categoria cel mai bun film. Singura peliculă selectată înainte de „432“ a fost „Iacob“, în regia lui Mircea Daneliuc. În acelaşi an, 1988, Dorel Vişan a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor, însă a pierdut în favoarea lui Max von Sydow, protagonistul din „Pelle Cuceritorul“ al lui Bille August.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi nominalizări au mai fost - Cristian Nemescu şi Cristi Puiu pentru scurtmetraje, în 2004, sau Porumboiu pentru scenariul la „A fost sau n-a fost“, în 2006 - un singur trofeu a revenit unui român. E vorba de premiul pentru cea mai bună actriţă a anului 1993, acordat Maiei Morgenstern pentru rolul din „Balanţa“. Hellen Miren concurează cu Marinca Mungiu are cinci rivali serioşi la statueta pentru cel mai bun film. Unul dintre ei este „Persepolis“, o animaţie în regia lui Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, distinsă cu premiul juriului la Cannes. „The Queen“, al lui Stephen Frears, a făcut figură bună la Oscaruri şi Globul de Aur, iar „The Edge of Heaven“, de Fatih Akin, are un premiu pentru scenariu la Cannes. Ceilalţi doi competitori sunt „The Last King of Scotland“, de Kevin Macdonald, şi „La Vie en Rose“, de Olivier Dahan.

Anamaria Marinca are de „luptat“ în preferinţele celor 1.800 de membri ai Academiei cu Marion Cotillard („La Vie en Rose“), Marianne Faithful („Irina Palm“), Carice van Houten („Black Book“), Ksenia Rappoport („The Unknown“) şi Helen Mirren, care deţine deja un Oscar şi un Glob de Aur cu „The Queen“. ÎNCĂ O NOMINALIZARE Filmul lui Cristian Mungiu a fost nominalizat marţi la categoria Cel mai bun film, la Independent Spirit Awards. Premiile sunt acordate de producătorii independenţi din SUA regizorilor care nu lucrează cu marile studiouri de la Hollywood. Un alt român aflat pe listă este Mihai Mălaimare Jr., nominalizat la trofeul pentru cel mai bun director de fotografie, pentru imaginea din „Tinereţe fără tinereţe“, de Francis Ford Coppola. Independent Spirit Awards se vor decerna pe 23 februarie 2008, în cadrul unei ceremonii care va fi difuzată de Independent Film Channel.