Mungiu, criticat dur de Vatican

Mungiu, criticat dur de Vatican

"Osservatore Romano", ziarul Vaticanului, a criticat dur filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, laureat cu Palme d'Or.

Reprosurile vizeaza cadrul care fixeaza, pentru cateva secunde, imaginea unui fetus.

„Filmul, sordid si redundant, este construit pentru a exhiba pe ecran, la capatul a aproape doua ore de monotonie, un fetus, sau mai degraba un copil de aproape cinci luni, asezat pe dusumeaua unei bai”, scrie „Osservatore Romano” in editia de azi.

Autorul textului apreciaza ca filmul prezinta „ritualurile macabre ale nebuniei umane” si „vorbeste cu dezinvoltura despre fetusi, ca si cum ar fi vorba despre lucruri, despre obiecte, si nu despre fiinte umane, chemate la viata si apoi martirizate, ucise si aruncate la gunoi”.

Articolul apare concomitent cu lansarea filmului in Italia, distribuit de ieri intr-un numar impresionant de copii - 127, in tot atatea cinematografe din 70 de orase.

In timp ce majoritatea publicatiilor anuntau entuziast zilele acestea premiera filmului, ziarul Vaticanului considera ca, „demnitatea spectatorului primeste o noua lovitura sub centura cu acest film premiat cu Palme d’Or: un semnal dramatic al revenirii noastre la barbaria, individuala si colectiva, a constiintei noastre”.

Lansat ca blockbuster

La fel ca in Italia, unde distribuitorii de la Lucky Red mizeaza pe un public consistent, in Franta, „432” va rula de pe 29 august in toate orasele, in nu mai putin de 180 de copii. „Numai pentru blockbustere se fac atat de multe copii”, a precizat Mungiu.

In tara, „432” va putea fi vazut de spectatori incepand cu 14 septembrie, cand regizorul va porni intr-o caravana prin circa 20 de orase fara cinematografe. Tot filmul lui Mungiu este cel care va reprezenta Romania la Premiile Oscar din 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News