Costul unui muncitor roman a crescut in al treilea trimestru al acestui an cu peste 23% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit oficiului de statistica al UE, Eurostat.
Intr-un clasament al statelor membre ale Uniunii Europene, Romania se claseaza pe locul al doilea, dupa Letonia, ca ritm de crestere a salariilor si a altor costuri ale fortei de munca. Criza de muncitori de pe piata constructiilor a dus la cresterea cu peste 25% a salariilor celor care lucreaza in acest domeniu.
Totusi, in Romania, costurile cu forta de munca din sectorul serviciilor au avansat cel mai rapid comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 26,1%. In prima jumatate a anului, cresterea salariilor a fost tot cu 24%-25% fata de 2006. In ultimele luni, costul ridicat al fortei de munca romanesti a transformat avantajosul lohn de acum cativa ani intr-o industrie neprofitabila.
Mult peste media UE
Muncitorii romani s-au „scumpit” de cateva ori mai repede decat in alte tari europene. La nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii, avansul mediu al costurilor cu forta de munca a fost de 3,7% in trimestrul trei al acestui an. Majorarea salariilor si a celorlalte beneficii acordate angajatilor a fost intre 1,5% in Germania si maximul de 29,9% in Letonia.
Si angajatori din Estonia, Bulgaria sau Polonia au fost nevoiti sa plateasca cu 12%-20% mai mult pentru un muncitor. State precum Germania sau Finlanda au reusit sa mentina insa costul pe care trebuie sa-l plateasca angajatorii la aproximativ acelasi nivel cu cel de anul trecut, cresterile fiind foarte mici, 0,95, respectiv 1,9%.
In UE, costurile medii cu forta de munca din industrie, constructii si din sectorul serviciilor au avansat cu 3,4%, 5,3%, respectiv, 3,6%. Costul total al fortei de munca include doua componente, salarii si alte beneficii platite angajatilor, precum si cheltuieli care nu au legatura directa cu salariile, cum ar fi contributiile sociale.