Muncitori din alte 19 țări pentru Republica Moldova

Muncitori. Sursa foto: Arhvia EVZ

Muncitori din alte 19 țări vor avea voie să intre în Republica Moldova, pe fondul crizei de personal și al scăderii demografice.

Pe lângă acceptarea de muncitori din Uniunea Europeană, Republica Moldova își va deschide piața muncii pentru încă 19 state.

Companiile se plâng de lipsă de muncitori

Vicepremierul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, este convins că, pentru ca economia națională să crească, e nevoie de mai mulți oameni care să lucreze în companiile moldovenești.

De asemena, aceștia ar asigura mai multe impozite și taxe la bugetul Republicii Moldova, din care se pot plăti pensiile, crede ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Oamenii de afaceri din sudul spre nordul Moldovei, companiile mici și mari, moldovenești și străine trâmbițează despre aceeași problemă - lipsa de personal, nu doar de înaltă calificare, ci și de forță de muncă slab calificată”, a scris Dumitru Alaiba, pe Facebook.

Dumitru Alaiba: Pentru a crește rapid economia, trebuie să oferim economiei forță de muncă / sursa foto: FB

Importul de muncitori, una dintre soluții

„Pentru a crește rapid economia, trebuie să oferim economiei forță de muncă. Nu este unica soluție (soluții magice nu există), dar e una din soluții.
Deja am eliminat permisele de muncă pentru cetățenii UE. Asta e lege. Însă am continuat cu noi inițiative”, a mai scris ministrul.

„Am trimis Guvernului un proiect de Hotărâre privind anularea necesității de a obține permise de muncă pentru cetățenii mai multor țări, pentru a oferi companiilor noastre acces la specialiști talentați, precum și la forță de muncă”, a adăugat Alaiba.

Deficitul de forță de muncă din Republica Moldova, o problemă presantă pentru toate industriile / Sursa foto: Arhiva EVZ

Țările din care pot intra angajați fără permise speciale

Lista de muncitori ce pot veni fără permis include Marea Britanie și Irlanda de Nord, SUA, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Albania, Canada, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Coreea de Sud, Islanda, Liechtenstein, a mai spus Alaiba.

Vicepremierul Republicii Moldova admite că această inițiativă poate provoca unele speculații din partea opoziției, dar consideră că aceasta este „o decizie necesară.

Dumitru Alaiba a explicat că deficitul de forță de muncă din Republica Moldova „este o problemă presantă pentru toate industriile, iar politica demografică și întoarcerea diasporei moldovenești nu vor ajuta economie azi sau mâine”.