Cei care au muncit legal în țările UE, sau cu care România are tratate în domeniul protecției sociale, pot primi două pensii la ieșirea din activitate
Persoanele care, în perioada activă, au lucrat legal, fie și câțiva ani, într-un stat european au șansa ca, la ieșirea din activitate, să se bucure de o pensie decentă, în cuantum sensibil mai mare decât dacă ar fi muncit doar în țară.
În fapt, este vorba de două pensii la care are dreptul: una din România pentru anii munciți aici și o a doua din țara unde a plecat să lucreze legal.
Pentru a beneficia însă de acest drept, persoana în cauză trebuie să îndeplinească vârsta standard de pensionare din statul în care solicită deschiderea acestui drept, precum și stagiul minim de cotizare. În România, vârsta standard de pensionare la bărbați este de 65 de ani și de 61 de ani la femei, urmând ca pentru acestea din urmă să crească la 63 de ani până în 2030. Stagiul minim de cotizare, prevăzut de lege, este de 15 ani.
Corespondența, prin casa de pensii
Dacă asiguratul a lucrat într-un stat în care vârsta de pensionare e mai ridicată decât cea din România, acesta va primi pensie și de la statul în cauză doar după îndeplinirea acestui criteriu legal. Până atunci, el va primi doar pensie națională.
Documentele pe care asiguratul le depune în momentul în care are dreptul la pensie diferă de la țară la țară.
„Dosarul de pensionare se poate depune la noi și, în acest caz, ne ocupăm și de traducerea documentelor și de transmiterea lor către instituții similare din alte țări”, a explicat Isabel Bogdan, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Vaslui. În principiu, trebuie completate formularele E 202 și 207 și aduse copii după actele de identitate și de muncă.
Asigurații pot opta pentru a primi pensia în țara în care și-au stabilit domiciliul.
Cât privește cuantumul adăugat la pensie pentru perioadele lucrate afară, directorul executiv al CJP Vaslui a dat câteva exemple.
La cât poate ajunge pensia
Astfel, în cazul pensiilor pentru limită de vârstă, o contabilă care a lucrat în România 35 de ani are o pensie de 1.290 de lei, la care se adaugă încă 75 de euro pe lună pentru 5,6 ani lucrați în Italia ca îngrijitoare. Un tehnician care a lucrat 28 de ani în România are o pensie de 775 de lei pe lună, plus încă 460 de euro lunar pentru 9,7 ani lucrați în Italia.
Un inginer care a muncit în România opt ani are o pensie de 215 lei pe lună, iar pentru 26,5 ani în Germania - 729 de euro.
Un medic, pentru 15 ani munciți în România are o pensie de 404 lei pe lună, iar pentru 27,9 ani în Spania – 2.440 de euro pe lună.