"Munca în privat ne ajută să refuzăm şpaga"

Medici nu vor să aleagă între sistemul public şi cel particular, deoarece numai aşa au posibilitatea de a-şi completa veniturile.

“Propunerea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de a-i obliga pe medici să lucreze fie la stat, fie la privat nu va face decât să încurajeze şpăgile”, a declarat, ieri, Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Dacă salariile medicilor nu vor creşte, iar Ministerul Sănătăţii le va interzice să câştige şi din privat, speciliştii vor fi în continuare tentaţi să ia mită de la pacienţii din spitalele publice. Doar aşa doctorii români vor reuşi să să se apropie de salariile colegilor din Europa de Vest. “La salariile mici pe care le au medicii acum, propunerea MS nu poate fi luată în discuţie”, susţine Vasile Astărăstoae. Majoritatea doctorilor cu experienţă vor prefera spitalele publice, unde întălnesc cazurile adevarate, dar în lipsa unui salariu decent, şi şpăgile pretinse vor fi mai mari. Munca în sistemul privat este preferată în special de medicii tineri, care nu au cazuri şI care îşi completează veniturile prin gărzile suplimentare efectuate în spitalele private. Şpaga nu va dispărea, dar va fi limitată

Preşedintele Colegiului Medicilor crede că un venit de 1000 de euro ar fi mulţumitor pentru un începător, în timp ce un salariu mediu de 1400-1500 de euro ar fi rezonabil pentru un medic mai experimentat. Chiar şi aşa, afirmă acesta, şpaga nu va dispărea, dar «va fi limitată în mare măsură». “Un astfel de proiect nu poate fi pus acum în aplicare, deoarece România nu are suficienţi medici, iar spitalele publice ar risca să rămână fără o bună parte din personal”, a mai declarat Astărăstoae.

Pentru reaşezarea sistemului, acesta propune introducerea unei declaraţii de interese în care medicul să specifice unde lucrează în sistemul public şi unde în sistemul privat pentru a se putea monitoriza şi înlătura abuzurile.

Deşi programul medicilor de la stat este de opt ore pe zi, sunt specilişti care pleacă mai devreme cu două-trei ore de la spital şi îşi neglijează pacienţii, astfel încât să îşi poată desfăşura activitatea în privat. Mai mult, susţin unii manageri de spitale publice, au loc «scrugeri» de materiale sanitare, iar pacienţii sunt «racolaţi» de la stat, pentru a fi trataţi în privat. 

Munca în privat, gură de oxigen pentru medicii neexperimentaţi

Nici medicii tineri nu văd cu ochi buni propunerea Minsiterului Sănătăţii, întrucât sistemul privat le permite să îşI completeze veniturile. Într-un spital privat, gărzile sunt plătite dublu decât la stat. “Nu mi se pare corect să fii pus să alegi între cele două sisteme. Dacă în timpul liber lucrezi în privat, nu văd nicio problemă! Este o modalitate de a nu mai întinde mâna după ce îţi dă pacientul de la stat”, este de părere Marius Romila, ginecolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Alţi medici tineri au ales deja între cele două sisteme, pentu că nu au prins un post de specialist în sistemul public. Este cazul Alinei Popescu, gastroenterolog la o clinică privată din Bucureşti. “Ca medic la stat poţi trata cazuri complexe, înveţi foarte mult, însă eu nu am putut să rămân în sistem, fiindcă nu am găsit post. Avantajul de a lucra într-o clinică privată este că nu trebuie să alerg după şpăgi”, punctează medicul Alina Popescu.

REGULI DIN ALTE SISTEME

Patru zile la stat, a cincea în privat

În Marea Britanie, astfel de reguli au fost puse la punct de ani buni. În sistemul privat au voie să lucreze doar medicii care au ajuns la nivel de consultant, echivalentul gradului de medic primar din România. “În clinicile private britanice, pacienţii sunt consultaţi de cei mai buni specialişti. Pentru ca un consultant să lucreze în sistemul privat el trebuie să aibă un post stabil într-un spital din sistemul naţional de sănătate”, povesteşte medicul român Simona Ungureanu, dermatolog la “City Hospital”, Birmingham (UK).

În contractele pe care consultanţii le au cu spitalele publice este stipulat că au dreptul să lucreze în spitalul de stat patru zile pe săptămănă, cea de-a cincea fiind rezervată sistemului privat. “În Marea Britanie, medicii trebuie neapărat să lucreze în spitalele de stat pentru a fi eligibili să lucreze în privat”, a mai spus Simona Ungureanu. Spitalele private sunt preferate, de regulă, de pacienţii cu asigurare privată, pentru că beneficiază de servicii hoteliere, au mai multe asistente care îi îngrijesc şi grădini în care să se relaxeze.

“În Marea Britanie, unui pacient de la stat nu i se va sugerea niciodată să se adreseze sistemului privat pentru că în cel public lipsesc aparatele sau medicamentele necesare tratării lui”  - Simona Ungureanu, medic la “City Hospital”, Birmingham (UK)