Multivitaminele nu vă ajută să trăiți mai mult

multivitamine / Sursa foto Dreamstime

Luate zilnic pentru prevenirea bolilor, administrarea multivitaminelor a fost pusă sub semnul întrebării de un studiu revoluționar publicat în JAMA Network Open.

Multivitaminele pot să facă rău

Utilizarea regulată a multivitaminelor a fost asociată cu un risc de deces cu 4% mai mare în comparație cu neutilizarea acestora, conform cercetării Institutului Național de Cancer.

Percepția comună conform căreia multivitaminele au beneficii majore pentru sănătate este pusă la îndoială de acest studiu, care a urmărit 390 000 de americani sănătoși timp de 20 de ani. Au fost monitorizate rezultatele de sănătate pe o perioadă de 20 de ani pentru fiecare dintre cele trei grupuri de participanți pe care cercetătorii le-au creat: neutilizatori, utilizatori ocazionali și utilizatori zilnici. Aproape 165.000 de persoane au murit în timpul perioadei de urmărire.

„În acest studiu de cohortă de 390.124 de adulți americani fără istoric de boli cronice majore, nu am găsit dovezi care să susțină o longevitate îmbunătățită în rândul adulților sănătoși care iau în mod regulat multivitamine”, au declarat cercetătorii. „Cu toate acestea, nu putem exclude posibilitatea ca utilizarea zilnică [de multivitamine] să fie asociată cu alte rezultate de sănătate legate de îmbătrânire”.

Multivitaminele nu reduc riscul de boli cardiovasculare

Multivitaminele nu pot reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă, a cancerului sau a bolilor cerebrovasculare, conform constatărilor. US Preventive Services Task Force a concluzionat în 2022 că suplimentele de vitamine și minerale au „puține sau niciun beneficiu” în prevenirea decesului, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Această concluzie este în concordanță cu constatările lor.

O treime dintre adulții din SUA iau multivitamine, de obicei în scopul prevenirii bolilor sau îmbunătățirii sănătății, în ciuda acestor concluzii. În ciuda datelor contradictorii cu privire la avantajele acestora, cercetătorii au observat că această popularitate persistă.

vitamine / Sursa foto Arhiva EVZ

Autorii studiului sugerează mutarea accentului de la suplimente la mese complete. „Reorientarea intervențiilor nutriționale către alimente, mai degrabă decât către suplimente, poate oferi beneficiile împotriva mortalității pe care multivitaminele nu le pot oferi”, au declarat cercetătorii. „Legumele, fructele, leguminoasele și cerealele sunt alimente de bază în zonele de longevitate remarcabilă”.

Totuși, unele suplimente ar putea fi benefice

Cercetătorii au recunoscut anumite limitări, în ciuda rezultatelor convingătoare ale studiului. Persoanele cu antecedente de cancer și alte boli cronice au fost excluse din studiu și este posibil ca participanții să fi raportat greșit utilizarea multivitaminelor.

Cercetătorii au conchis, de asemenea, că utilizatorii de multivitamine ar putea duce, în general, un stil de viață mai sănătos și că utilizatorii de multivitamine ar putea fi mai susceptibili de a-și crește aportul dacă se confruntă cu probleme de sănătate. Deși lasă loc pentru mai multe cercetări în acest domeniu, cercetătorii au subliniat că anumite suplimente ar putea fi benefice.

Deși există din ce în ce mai multe dovezi care pun la îndoială eficacitatea multivitaminelor, acest studiu subliniază importanța unei diete bogate în nutrienți și bine echilibrate în menținerea sănătății generale și a longevității. După cum se pare, un măr zilnic poate preveni complicațiile medicale, potrivit IsraelHayom.